Minotaurasaurus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Minotaurasaurus
Restauracija
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Porodica: Ankylosauridae
Potporodica: Ankylosaurinae
Rod: Minotaurasaurus
Miles & Miles, 2009.
Vrsta: M. ramachandrani
Dvojni naziv
Minotaurasaurus ramachandrani

Minotaurasaurus je bio rod ankilosaurina koji je živio tijekom perioda kasne krede. Starost mu, zbog nedostatka podataka, nikada nije tačno određena, ali se ugrubo može procijeniti na 75 miliona godina, period Kampanija.

Naziv su mu 2009. dali Clifford A. Miles i Clark J. Miles, a tipična vrsta je Minotaurasaurus ramachandrani. Naziv roda nosi značenje "gmaz-minotaur", dok mu je naziv vrste dat u čast Vilayanura S. Ramachandrana, koji je za 10 000 dolara kupio njegov fosil od trgovca Hollisa Buttsa, te ga tako napravio dostupnim znanosti.

Porijeklo lubanje[uredi | uredi kod]

Lubanja

Poznat je samo iz jedne potpune lubanje (holotip INBR21004) nepoznatog porijekla, ali koja je vjerojatno pronađena u pustinji Gobi.

Postoje kontroverze po pitanju porijekla te lubanje. Neki paleontolozi tvrde da je taj fosil pronađen u pustinji Gobi, uzet bez dozvole kineske vlade i prodan bez odgovarajuće dokumentacije. V.S. Ramachandran, koji je kupio taj fosil u Tucsonu (Arizona), kaže da će rado vratiti fosil odgovarajućoj državi ukoliko mu neko pokaže "dokaze da je on uzet bez dozvole". Za sada, lubanja ostaje u Victor Valley Museumu, udaljenom jedan sat vožnje istočno od Los Angelesa.[1]

Osobine[uredi | uredi kod]

Minotaurasaurus je bio četveronožni biljožder dug oko 4,2 m.

Vrlo dobro očuvana lubanja, duga oko 30 cm, ističe se po velikim, elipsoidnim nosnicama, koje su okružene dobro razvijenim osteodermima. Gledana odozgo, lubanja je više duga nego što je široka (ako se isključe rogovi na skvamoznoj kosti) i zbog povećanih nosnica ima oblik trapeza. Rogovi na skvamoznoj kosti bili su najšire tačke lubanje. Oni su osjetljiviji i zašiljeniji nego kod drugih ankilosaurida. Krov lubanje bio je pokriven širokim, piramidalnim kvrgama. Kao što su i snimanja kompjuterizovane tomografije pokazala, nisu u pitanju osteodermi, već o izmijenjenoj koštanoj tvari. Sve u svemu, lubanja pokazuje tipične osobine kasnokredskih ankilosaura, a moždana šupljina je bila primitivnija nego kod ostalih vrsta.[2] Međutim, još uvijek nije provedena kladistička analiza za ovaj rod, pa nije poznata njegova tačna pozicija na porodičnom stablu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. naturenews, February 2, 2009[1]
  2. Miles, Clifford A.; and Miles, Clark J. (2009). „Skull of Minotaurasaurus ramachandrani, a new Cretaceous ankylosaur from the Gobi Desert”. Current Science 96 (1): 65–70.