Minjin i Požarski (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Minin and Pozharsky (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Минин и Пожарский
RežijaVsevolod Pudovkin
M. Dollr
PredložakRusija na početku XVII vijeka; autor:
Viktor Šklovski
UlogeA.Hanov
B. Livanov
MuzikaJurij Šaporin
FotografijaA.D. Golovnja
StudioKinostudija «Mosfiljm»
Datum(i) premijere
3. 11. 1939 (1939-11-03)
Trajanje134 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski

Minjin i Požarski (ruski: Минин и Пожарский) je sovjetski crno-bijeli historijski film snimljen 1939. u režiji Vsevoloda Pudovkina. Temelji se na romanu Rusija na početku XVII vijeka Viktora Šklovskog i opisuje događaje sa kraja perioda Smutnoe vremja (vremena nevolja) kada su, koristeći dinastijske borbe, Poljaci i Litvanci uspjeli zauzeti Moskvu. Protagonisti filma - koje tumače Aleksandar Hanov i Boris Livanov - su trgovac Kuzma Minjin i plemić Dmitrij Požarski, koji su podigli ustanak zahvaljujući kome su strani osvajači protjerani iz Rusije.

Film je napravljen u predvečerje, odnosno na samom početku drugog svjetskog rata te se ponekad tumači u kontekstu nastojanja sovjetskih vlasti, da kao u slučaju mnogo poznatijeg Aleksandra Nevskog, da podsjećanjem na primjere iz ruske historije upozori stanovništvo na opasnost od strane invazije.

Godine 1963. su mnogi dijelovi filma bili isječeni, a što se tumači političkim razlozima, odnosno nastojanjem tadašnjeg sovjetskog vlastodršca Nikite Hruščova da se ukloni implicitna glorifikacija njegovog prethodnika Staljina.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]