Milorad Petrović (narodni heroj)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Milorad Petrović (razvrstavanje).
MILORAD PETROVIĆ
Profesijaobućarski radnik
Član KPJ od1922.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od27. novembra 1953.

Milorad Petrović (19031942), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 5. januara 1903. godine u Obrenovcu. Potiče iz radničke porodice. Pošto je bio dobar đak, učitelj je predlagao njegovim roditeljima da ga upišu na bogosloviju. Zbog početka Prvog svetskog rata i loše materijalne situacije, Miloradove porodice, on je poslat na izučavanje obućarskog zanata, ali ga je ubrzo napustio u prešao u Valjevo gde je tri godine prodavao novine. Godine 1917. se vratio u Obrenovac i nastavio sa izučavanjem obućarskog zanata.

Godine 1919. prešao je u Beograd, gde je radio kao obućar. Kao mladi radnik, pristupio je radničkom pokretu. Najpre je bio izabran u Upravu saveza kožarsko-prerađivačkih radnika, a kasnije je bio i dugogodišnji sekretar tog Saveza. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije primljen je 1922. godine.

Posle zabrane rada Komunističke partije, Milorad je radio na organizovanju ilegalnih partijskih ćelija na Paliluli i u Beogradu. Godine 1926. izabran bio je zabran za člana Okružnog komiteta KPJ za Beograd, a krajem 1928. je bio izabran za delegata Beogradske partijske organizacije za Četvrti kongres KPJ, koji se održavao u Drezdenu, u Nemačkoj. U Nemačkoj ga je uhapsila policija i vratila ga u Jugoslaviju, početkom 1929. godine. Pošto je u zemlji u međuvremenu bila uvedena šestojanuarska diktatura izveden je pred Državni sud za zaštitu države, koji ga je osudio na deset godina zatvora.

Zatvorsku kaznu je izdražvao u zatvorima u Sremskoj Mitrovici i Lepoglavi. Tokom boravka u zatvoru učestvovao je u mnogim štrajkovima i demonstracijama za bolje uslove političkih zatvorenika. Zbog toga, mu je zatvorska kazna produžena na još dve godine.

Iz zatvora je pušten, aprila 1941. godine, uoči Aprilskog rata. Izvesno vreme se zadržao u okpiranom Beogradu, gde se povezao partijskom organizacijom. Posle izvesnog vremena otišao je u selo Crna Bara, kod Bogatića, gde se povezao sa lokalnom partijskom organizacijom. U sukobu sa prvom nemačkom kaznenom ekspedicijom, koja je vršila zločine po Mačvi, Milorad je bio ranjen. On je tada pokušao da se prebaci u Suvoborski partizanski odred, u kojem je bio imenovan za političkog komesara. Prilikom prolaska kroz Ub, bio je uhapšen i predat Specijalnoj policiji u Beogradu.

Bio je zatvoren u logoru na Banjici, gde je bio strahovito mučen. Streljan je 5. maja 1942. godine, na stratištu u Jajincima.

Za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953. godine.

Literatura[uredi | uredi kod]