Miloš Ekert

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Miloš Ekert
Lični podaci
Datum rođenja 1890.
Mesto rođenja Prag (Austrougarska)
Datum smrti 17. septembar 1967.
Mesto smrti Beograd (SFRJ)

* Datum aktuelizovanja:
** Datum aktuelizovanja:

Miloš Ekert (Prag, 1890Beograd, 17. septembar 1967[1]) je bio češki fudbaler i jedan od osnivača BSK-a.

Biografija[uredi | uredi kod]

Bio je prvi strani fudbaler koji je došao u fudbalski klub Srpski mač, krajem 1907. godine[2]. On je u Beograd došao kao službenik Praške kreditne banke[2]. Fudbalsku karijeru započeo je u Pragu, a kasnije kada je kao službenik živeo u Zagrebu (tada u okviru Austrougarske, kao i Prag) i igrao za HAŠK[2]. Krajem 1907. godine dolazi u Kraljevinu Srbiju gde postaje igrač i sekretar fudbalskog kluba Srpski mač[2]. Iako je došao u Srbiju ostao je u kontaktu sa bivšim saigračima iz „HAŠK-a”[2]. HAŠK-u je tada Fudbalski savez Mađarske (kao član FIFA), zabranio da nastupa na zvaničnim međunarodnim utakmicama[2]. Do ovoga je došlo zbog takozvane Železničarske pragmatike iz 1907. (zakon da na železnici u Hrvatskoj i Slavoniji, koje su tada pripadale Mađarskoj, u upotrebi bude isključivo mađarski jezik), usled čega je došlo do nezadovoljstva Hrvata, uz koje su bili i Srbi „prečani”. Zbog toga je Mađarski fudbalski savez, kao član Fife, zabranio klubovima iz Hrvatske da igraju međunarodne utakmice[3].

Miloš Ekert je u tome video šansu da Srpski mač i HAŠK odigraju prijateljsku utakmicu u Zagrebu[2]. Većina igrača je pristala, ali anj uprava, na čelu sa predsednikom Radivojem Novakovićem, protivila utakmicu. Smatrali su da utakmica ne treba da se igra pošto je Srpski mač mnogo slabiji od HAŠK-a. Uprava je odlučila da sve igrače koji samovoljno odu u Zagreb izbaci iz kluba[2]. Sa članovima Srpskog mača pošlo je i par igrača iz SK Soko. Pošto su izbačeni iz klubova u putu za Zagreb su odlučili da se predstave kao reprezentacija Kraljevine Srbije[2]. U Zagrebu su doživeli dva poraza, a u Beogradu je njihov samovoljan čin doživeo osudu[2].

Igrači, među kojima je bio i Miloš Ekert su po povratku u Beograd bili izbačeni iz svojih klubova. Međutim u 1911. godini su osnovali novi klub - FK Beogradski sport klub[2]. U novom klubu Miloš Ekert je bio blagajnik[4]. Miloš Ekert je i došao na ideju da ime kluba bude Beogradski sportski klub (BSK) što su svi prisutni prihvatili[4].

Reference[uredi | uredi kod]