Mildred Pierce (TV miniserija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mildred Pierce
Promotivni poster
Žanrdrama
RežijaTodd Haynes
ProducentTodd Haynes
Christine Vachon
John Wells
Pamela Koffler
Ilene S. Landress
ScenarioTodd Haynes
Jon Raymond
Temeljen/o naMildred Pierce; autor:
James M. Cain
UlogeKate Winslet
Guy Pearce
Evan Rachel Wood
MuzikaCarter Burwell
FotografijaEdward Lachman
MontažaAlfonso Gonçalves
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Originalni kanalHBO
Premijera27. 3. 2011 (2011-03-27TSAD)
Br. epizoda5
Službeni website

Mildred Pirs (engl. Mildred Pierce) je američka mini-serija snimljena 2011. u produkciji HBO sa Kejt Vinslet u naslovnoj ulozi. Scenario, koji je napisao Tod Hejns se temelji na istoimenom romanu Džejmsa M. Kejna, odnosno predstavlja rimejk istoimenog filma iz 1945 sa Džoun Kraford u glavnoj ulozi. Pet epizoda prate život jedne samohrane majke u Kaliforniji tokom Velike depresije 1930-ih.

Kolumnista, pisac i režiser Stiven King, pohvalio je glumu Vinsletove, ali je rekao da je serija „prokleto, previše duga“.[1] Kejt je dobila Emi za najbolju glavnu, a Pirs za najbolju sporednu ulogu u miniseriji ili TV–filmu.

Radnja[uredi | uredi kod]

  • Prva epizoda

Serija počinje svađom između Mildred Pirs i njenog supruga, koji je postao odsutan i neodgovoran prema porodici, a već duže vreme je vara sa drugom ženom. Mildred mu govori da je bolje da ode od kuće i nikad se ne vrati, jer ona ne želi sebe da menja i prilagođava, kao ni da se pravi da ne vidi šta on radi. Bert na to pakuje stvari i odlazi kod svoje ljubavnice. Posle nekog vremena, kod Mildred dolazi njena susetka i najbolja prijateljica, Lusi Gesler, koja je teši i govori da je tako najbolje. Gospođa Pirs joj govori da on ništa nije kriv i da ga razume jer je ljubav jednostavno prestala. Međutim, javlja se nov problem, a to je izdržavanje njene dve kćerke. Mildred sada ima status „bele udovice“, odnosno nezaposlene žene koju je muž ostavio, a koja mora da hrani porodicu. Da stvar bude još gora, ona nikada nije obavljala druge poslove sem onih kućnih, i jedino u čemu je stvarno dobra jeste kuvanje. Sa svega nekoliko dolara u tašni, Pirsova kreće u potragu za poslom, ali posla u to ratno vreme u Americi nije bilo. Ipak, dobija ponudu da radi kao kućna pomoćnica u jednoj uglednoj porodici. Odlazi na razgovor sa potencijalnom gazdaricom, i shvata da će se u toj kući ona i njene kćerke zvati slugama, na šta nikako nije mogla da pristane zbog čega ostavlja gazdaricu u pola rečenice i uz reči „I ja mogu da prekinem razgovor“ - odlazi iz kuće. Malaksala i psihički namučena, svraća u obližnji restoran da nešto pojede. Ubrzo u restoranu izbija svađa između dve konobarice jer je jedna drugoj ukrala napojnicu sa stola. Šef restorana otpusta onu koja je ukrala a prima Mildred na njeno mesto. Posao konobarice nije ni malo lak, a pogotovu ne Mildred koja je morala da bude veoma brza i spretna, da nosi po nekoliko tanjira u jednoj ruci i povrh svega, da trpi drskost gostiju i neprijateljsko raspoloženje svojih koleginica. Vrativši se kući, govori Lusi da nikada nije ni pomislila da bi bila u stanju da radi takve stvari: da nosi uniformu i da je hvataju za zadnjicu, na šta joj ova kaže da su takva razmišljanja davno prevaziđena i da je samo bitno da čovek od nečega živi. Mildred govori da bi za svoje kćerke, posebno za Vidu koja je veoma posebna i krhka, učinila sve što je u njenoj moći da im nikada ništa ne zafali.

  • Druga epizoda

Vida sluša razgovor između svoje majke i Lusi, i saznaje da ona radi kao konobarica. Zbog toga će narednih dana neprestano provocirati Mildred i nagoveštavati joj da sve zna. Devojku koju je njena majka unajmila da joj pomaže u kući, obući će u Mildredinu radnu uniformu i tražiće od nje da je zove „gospođica Vida“. Ne mogavši da podnese to, Mildred je jedne večeri zatvara u sobu i grdi zbog njenog ponašanja i diskretnog prebacivanja. Vida je naziva glupačom i ponaša se veoma drsko i bezobrazno na šta joj ova odgovara šamarom i batinama. Par trenutaka kasnije, Vida se izvinila majci rekavši da je bila jako glupa i bezobrazna i da shvata svu njenu žrtvu. Mildred je teši, govoreći joj da ona na svom poslu u stvari uči kako da vodi restoran koji planira uskoro da otvori. I zaista, sledećeg dana šefici će predložiti da ona sama pravi pite za restoran, uz određenu novčanu nadoknadu, pošto su pite koje su se tada prodavale bile retko poručivane. Znajući da Mildred i privatno veoma uspešno prodaje poslastice, Ajda prihvata ponudu i traži joj da joj sutra donese tri uzorka. Naravno, pite su veoma zaživele a Pirsova je nastavila da uči kako da vodi posao. Zahvaljujući svom šarmu i prijatnom ophođenju prema mušterijama, postala je gotovo nezamenljiva. Voli, čovek sa kojim održava vezu čisto seksualne prirode, pronalazi joj lokal koji bi mogla pretvoriti u svoj restoran, ali jedini uslov je da se razvede sa mužem, pošto je Bert jedan od osnivača te zgrade. Sa suprugom je inače izgladila odnose i postali su prijatelji, a ona mu se čak i izvinila što je uvredljivo govorila o gospođi Biderhof, sa kojom Bert živi. Poslednjeg dana posla upoznaje mladog i privlačnog Montija Beragona, koji je vodi na plažu i sa kojim provodi celo popodne. Vraćajući se kući, saznaje da je njena mlađa kćerka Rej odvedena u bolnicu. Nekoliko sati kasnije Rej umire od visoke temperature.

  • Treća epizoda

Nakon što je sahranila Rej, Mildred se vraća normalnom životu i svom restoranu. Dan posle sahrane je određen za svečano otvaranje restorana. Mildred izdaje poslednje naredbe malobrojnom osoblju i prvi gosti dolaze. Sve se odvija očekivanim tokom, gosti su zadovoljni i hvale jela, sve dok se u jednom trenutku ne stvori gužva i nestane čistog posuđa. Neiskusne radnice su uspaničene, jedna slučajno lupa tanjir, a druga stoji u mestu jer ne zna šta pre da uradi. U tom trentutku u kuhinju ulaze Ajda, Mildredina stara šefica, i Lusi koje se prihvataju posla i stvari vraćaju u normalu. U kuhinju iznenada utrčava i Vida, i ushićeno govori Mildred da poznati sportista Monti Beragon upravo ulazi u njihov restran. Ova joj govori da ne zna o kome priča, ali kad on uđe u kuhinju sa poklonom za vlasnicu restorana svi shvataju da između njega i Mildred postoji nešto. Po dolasku kući, Mildred zatiče Montija i Vidu kako se smeju i pričaju. Sledećih nekoliko dana njihovo upoznavanje i druženje se nastavlja, a Mildred na njegov nagovor upisuje Vidu na časove klavira. Međutim, Mildred počinje da preispituje njihovu vezu kada jednog dana Monti sebe nazove njenim žigolom. Shvata da je u zadnje vreme ona ta koja mu plaća cigarete, piće, večere, kupuje gorivo i oblači. On je navodno svoje bogatstvo uložio u neki posao koji je propao, pa je sada potpuno siromašan i osim prazne vile njegove porodice nema ništa. Vida istovremeno postaje sve nezadovoljnija i bezobraznija, uprkos Mildredinom nastojanju da joj ništa ne nedostaje. Za novu godinu joj je kupila kvalitetan ručni sat, ali Vida ne krije da joj se poklon ne sviđa, jer je očekivala klavir. Jednog dana, nakon burne svađe sa Vidom, Mildred odlazi u Montijevu vilu i govori mu da je gotovo. Na putu kući, usled snažne oluje, kola joj ostaju zaglavljena i potopljena u jednoj bari. Policajci je dovode kući, a ona Vidi, koja je istrčala pred nju, slomljeno i razočarano govori da će uskoro dobiti svoj klavir.

  • Četvrta i peta epizoda

Četvrta epizoda počinje osam godina kasnije, kada nesuglasice između majke i kćerke kulminiraju. Mildred je sada vlasnica lanca restorana, ima svog ličnog vozača i živi u raskošnoj vili. Vida živi raspusno i ništa joj ne nedostaje, ali i dalje koristi svaku priliku da ponizi majku, prebacujući joj da je prosta kao i svaka novopečena bogatašica. Posle jedne velike svađe, Mildred u besu govori nezahvalnoj kćerki da se gubi iz kuće, ali se nakon toga kaje i moli je da ne ide. Vida, koja je to jedva dočekala, pakuje stvari i ide iz kuće. Pirsova nastavlja svoj život i vraća se restoranima, ali i dalje žali što je bila preoštra prema Vidi. Uskoro ponovo sreće Montija Beragona, sa kim nastavlja davnu seksualnu vezu. On je ubeđuje da kupi staru, elegantnu vilu u luksuznom delu grada što ona i čini. Vida u međuvremenu postaje popularna operska pevačica, što sve iznenađuje jer nikada nije mislila o pevanju. Mildred želi da joj se približi više nego ikad, jer misli da sada, kao muzička zvezda, ima ogromne troškove koje treba pokriti. Vida se pojavljuje na proslavi majčinog rođendana gde peva jednu ariju na oduševljenje svih prisutnih. Tako su ponovo izgladile odnose, ali samo prividno. Vida u tolikoj meri troši novac, da je Mildred prinuđena da proda restorane. Ipak, baš kada pomisli da je situacija u porodici krenula normalnim tokom, zatiče kćerku u krevetu sa Montijem. U naletu besa počinje da je davi, a njega tera iz kuće. Prodaje vilu u kojoj su živeli i vraća se u stari kraj. Pridružuje joj se i bivši suprug, koga je ljubavnica ostavila. Kada ih Vida poseti pre nego što ode iz grada, Mildred joj govori da nikada više ne želi da je vidi i da joj ne izlazi na oči dok je živa. Serija se zavrašava kada Mildred, potpuno razočarana i besna govori: Ma dođavola s njom!

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Kejt Vinslet Mildred Pirs
Melisa Leo Lusi Gesler
Gaj Pirs Monti Beragon
Evan Rejčel Vud Vida Pirs
Morgan Terner mala Vida
Džejms Legros Voli
Brajan F. O‘Bern Bert Pirs
Mer Viningem Ajda Korvin
Houp Dejvis gđa. Forester

Nagrade[uredi | uredi kod]

Serija je bila favorit na 63. dodelama Emija, sa dvadesetdve nominacije, od kojih su sedam bile za glavne kategorije.

nagrada kategorija nominovani dobio
Emi
najbolja mini-serija ili TV-film
Ne
najbolja glavna glumica u mini-seriji
Kejt Vinslet
Da
najbolja sporedna glumica u mini-seriji
Evan Rejčel Vud
Ne
najbolja sporedna glumica u mini-seriji
Mer Viningem
Ne
najbolja sporedna glumica u mini-seriji
Melisa Leo
Ne
najbolji sporedni glumac u mini-seriji
Brajan F. O‘Bern
Ne
najbolji sporedni glumac u mini-seriji
Gaj Pirs
Da

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]