Mihael (arhanđeo)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mihovil (arhanđeo))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Mihovil (Guido Reni)

Mihael, Mihajlo ili Sveti Mihovil je arkanđeo i njegovo ime se spominje u Bibliji pet puta. Sv. Mihovil je zaštitnik policajaca i vojnika. Zaštitnikom je i radiologa [1]. Papa Pio XII. ga je proglasio za njihova zaštitnika.

Sv. Mihovil u Bibliji[uredi | uredi kod]

Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi ha el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus").

Najznačajniji tekst o Sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja: "Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli" (Dn 12,7-9).

Ikonografija prikazuje Sv. Mihovila kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Štovanje svetog Mihovila[uredi | uredi kod]

Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan sv. Mihovila se slavi 29. rujna. Na taj dan se slave i preostala dva arhanđela: Sv. Gabrijela i Sv. Rafaela.

Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihovila u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj.

Molitva sv. Mihovilu se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve.

Sv. Mihovila podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani.

Razni narodi štuju sv. Mihovila kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. ga je proglasio zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska ga također od davnine slave kao svoga zaštitnika.

I u Hrvatskoj su u čast sv. Mihovilu podignute mnoge župne i podružne crkve, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd. Sveti Mihovil je zaštitnik starog hrvatskog grada Šibenika, te Hrvatske policije i Hrvatske vojske.

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Bijakova”. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-03. Pristupljeno 2011-10-19.