Miguel Ángel Blanco

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Miguel Ángel Blanco Garrido (13.5. 196813.7. 1997) bio je lokalni političar Narodne stranke u gradu Ermua (provincija Biscay), u španskoj autonomnoj zajednici Baskiji.

Odrastao je u siromašnoj porodici doseljenika iz Galicije. Diplomirao je na lokalnom univerzitetu, a nakon što je dugo vremena radio u očevoj građevinskoj tvrtci zaposlio se u firmi za konzalting.

Godine 1995. se priključio lokalnom ogranku Narodne stranke, te bio treći na listi za lokalne izbore.

10.7. 1997. su ga kidnapirali članovi baskijske separatističke organizacije ETA. Vlastima u Madridu je postavljen ultimatum - ili će svi zatvoreni članovi ETA-e u roku od 48 sati biti premješteni u zatvore u Baskiji, ili će Blanco biti ubijen. Vlada je taj zahtjev odbila, a širom Španije su građani izašli na ulice, revoltirani otmicom mladog lokalnog političara.

Dva dana kasnije Blanco je pronađen vezanih ruku i dva metka u glavi. Odveden je u bolnicu, gdje je za nekoliko sati umro od ozljeda.

Hladnokrvna likvidacija Miguela Angela Blanca je dio baskijske javnosti natjerao da se ogradi od podrške ETA-i, te dovela do osnivanja građanske organizacije Foro Ermua, posvećene borbi protiv terorizma.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]