Mi nismo anđeli (film, 1992)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mi nismo anđeli (film iz 1992))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mi nismo anđeli
Poster filma
RežijaSrđan Dragojević
ProducentGojko Kastratović
Ranko Petrić
ScenarioSrđan Dragojević
UlogeNikola Kojo
Milena Pavlović
Uroš Đurić
Srđan Todorović
Zoran Cvijanović
Branka Katić
MuzikaAleksandar Eraković
FotografijaDušan Joksimović
MontažaBranka Čeperac
Datum(i) premijere1992.
Trajanje98 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski
Mi nismo anđeli na Internet Movie Database

Mi nismo anđeli srbijanska/jugoslavenska je filmska komedija iz 1992. godine koju je režirao i napisao Srđan Dragojević. Glavne uloge tumače Nikola Kojo, Milena Pavlović, Uroš Đurić, Srđan Todorović, Zoran Cvijanović i Branka Katić. Postala je jedna od najpopularnijih filmova na području bivše Jugoslavije u 1990-ima. Radnja se odvija oko Anđela i Vraga koji se bore za dušu zavodnika Nikole koji ne zna da je Marina, njegova cura za jednu noć s kojom je bio dok se napio, slučajno ostala trudna. Kritičari su hvalili film zbog inventivne režije, brze montaže, urbanog humora i velikog broja referenci na pop kulturu.

Uspjeh ove komedije, koja je izrasla u kultni film, ipak se donekle može bar dijelom pripisati specifičnim uvjetima tijekom premijere. Naime, SRJ je stavljena pod sankcije UN-a, zbog čega u kinima više nisu igrala američki hitovi. Mnogi srpski filmovi su upotpunili tu prazninu te postigli veliki uspjeh, a među njima i Mi nismo anđeli.

Film se počeo snimati usred ratova u bivšoj Jugoslaviji, te se referira na određene lokacije u Hrvatskoj kao turističke destinacije. Sam rat se spominje samo jednom, u crnohumornoj sceni. Popularnost komedije Mi nismo anđeli prešla je granice Srbije: u Hrvatskoj, film je privukao veliku underground publiku i također postao vrlo omiljen, a neki slengovi čak su ušli u urbani žargon. Snimljena su i dva manje zapažena nastavka - Mi nismo anđeli 2 iz 2005. i Mi nismo anđeli 3 iz 2006. Još 1996. su članovi jugoslavenske akademije filma i umjetnosti proglasili ovaj film 9. najboljim srpskim filmom snimljenom u razdoblju od 1947. do 1995.[1]

Radnja[uredi | uredi kod]

Anđeo i Vrag promatraju stanovnike Beograda te pokušavaju svojim djelovanjem prevagnuti njihova djela u svoju korist. Među njima je i 20-godišnji zavodnik Nikola, student književnosti koji je već zaveo skoro pola cura u gradu. Jednom prilikom toliko se napio da je zaboravio da je proveo noć sa inače vrlo neuglednom i neprivlačnom curom, Marinom. Na njegovu žalost, ona je ostala trudna. Pošto Marina ne želi prekinuti trudnoću, njena prijateljica Buba pokušava raznim smisalicama natjerati da se Nikola zaljubi u Marinu. Kada on napokon sazna za trudnoću, pokušava Marinu nagovoriti na pobačaj, ali ona odbija. Na kraju, Marina rodi curicu, Sofiju, te Nikola mora preuzeti odgovornost i biti s njom, uz šok da će mu kćer kao tinejdžerka možda i sama postati "žrtva" takvih zavodnika poput njega. Zadovoljan ishodom, Anđeo zaključi da je dobio okladu.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Produkcija[uredi | uredi kod]

Srđanu Dragojeviću ovo je bio prvi cjelovečernji film. Snimanje je započelo tijekom jeseni 1991., što se poklapalo sa izbijanjem rata u Hrvatskoj. JNA je tada mobilizirala mladiće, te su mnogi muški članovi filmske ekipe, pa i sam Dragojević, dobili poziv da se idu boriti u Vukovaru. Dragojević tvrdi da su mladići skoro svaku noć spavali u drugom stanu kako bi izbjegli da ih uhvati armija i prisili na odlazak u rat. Sam Dragojević je spašen zahvaljujući intervenciji mentora sa akademije, koji je nagovorio armiju da odgodi mobilizaciju dok Dragojević ne dovrši i montira film.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „SERBIAN FILM PRODUCTION - FEATURE FILMS”. Kulktura Nemogućeg. Arhivirano iz originala na datum 22.5. 2015. 
  2. Dragojevic@PodatakPlus na YouTube; Novembar 2011

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]