Melfi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Melfi
Melfi


Panorama Melfija

Osnovni podaci
Država  Italija
Gradonačelnik Alfonso Ernesto Navacio
Regija Bazilikata
Provincija Potenca
Stanovništvo
Stanovništvo 17.399
Gustina stanovništva 83,8 st./km²
Geografija
Koordinate 41°00′N 15°39′E / 41°N 15.65°E / 41; 15.65
Nadmorska visina 530 m
Površina 205,15 km²
Melfi na mapi Italije
Melfi
Melfi
Melfi (Italije)
Ostali podaci
Web-stranica www.comune.melfi.pz.it

Melfi (ital. Melfi) je grad u južnoj Italiji. Melfi je drugi po veličini grad okruga Potenca u okviru italijanske pokrajine Bazilikata.

Geografija[uredi | uredi kod]

Grad Melfi nalazi se u južnom delu Italije, na 130 km zapadno od Barija. Grad se nalazi na znatnoj nadmorskoj visni (preko 500 m n. v.) u južnom delu Apenina. Iznad grada izdiže se ugašeni vulkan Monte Vulture.

Istorija[uredi | uredi kod]

U Starom veku je na njegovom području živeo italski narod Lukanci. Njih su pokorili Rimljani i oko godine 291. pne. osnovali koloniju Venusia, od koje će se Melfi početi odvajati kao zasebno naselje sve do srednjeg veka. Tada je stekao izuzetnu strategijsku važnost s obzirom da je kontrolisao komunikacije između langobardskih i vizantijskih područja. U 11. veku je postao glavno uporište normanskog vojskovođe Vilima Gvozdenorukog, a 1059. i prestonica Vojvodstva Apulija. O važnosti grada svedoči da su se dva puta (1059 i 1109) u njemu održavali papski sinodi. Godine 1231. je u njemu rimsko-nemački car doneo znamenite Konstitucije iz Melfija, jedan od najopsežniji zakonika srednjovekovne Evrope. Posle toga je grad uglavnom pratio sudbinu Napuljskog Kraljevstva. Teško je stradao nakon zauzimanja od strane Francuza u italijanskim ratovima 1528. kao i u zemljotresu 1930. i bombardovanju od strane Saveznika u septembru 1943. Za vreme fašističke vladavine su tamo u unutrašnjem egzilu boravili mnogi znameniti italijanski antifašisti.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Melfi danas ima oko 17.000 stanovnika, mahom Italijana. Poslednjih decenija broj stanovnika u gradu raste.

Galerija[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]