Mayo (grofovija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mejo (okrug))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Mejo
County Mayo / Contae Mhaigh Eo

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Mejo na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Konot
Sedište Kaslbar
 
Površina 5.586 km²
Stanovništvo 130.552 (2011.)
Gustina naseljenosti 23,4/km²
 
Registarske tablice MO
Veb stranica www.mayococo.ie/

Okrug Mejo (engl. County Mayo, ir. Contae Mhaigh Eo) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom severozapadnom delu, u pokrajini Konot.

Danas je okrug Slajgo jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je grad Kaslbar, a važan je i grad Balina.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Mejo se nalazi u severozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Mejo je po prostranstvu jedan od najvećih irskih okruga - zauzima 3. mesto među 32 okruga. U okviru okruga nalazi se i najveće irsko ostrvo, Ahilsko ostrvo.

Reljef: Veći deo okruga Mejo je područje sastavljeno od dolina i brdskih krajeva. Južni deo okruga je sa boljim zemljištem, pa je sa razvijenom poljoprivredom, dok je severni sa lošim zemljištem, i mahom pod močvarama. Krajnji jugozapad je planinski i strmovit i tu se nalazi najviši vrh u okrugu - Muilri, visok 814 m.

Klima Klima u okrugu Mejo je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Mejo je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na zapadu i severu. Od rečnih tokova poznata je reka Moj. U okrugu postoji i niz jezera, od kojih su najveća i poznatija jezera Mask i Lin. Na severu okruga ima mnogo močvara.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Kaslbar, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Mejo živelo je preko 130 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je čak 3 puta manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Mejo ima gustinu naseljenosti od oko 23 st./km², što je 2,5 puta od državnog proseka (oko 60 st./km²). Južni deo okruga je bolje naseljen nego severni deo.

Jezik: Oko 9% okružnog stanovništva naseljava tzv. Područja irskog jezika, gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]