Mehmet Ali Ağca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mehmet Ali Ağca
Mehmet Ali Ağca
Biografski podatci
Rođenje9. 1. 1958. (1958-01-09) (dob: 66)
Hekimhan, Turska
Karijera
Presudapokušaj ubistva (pape Ivana Pavla II)
ubistvo (Abdija Ipekcija)
oružana pljačka, krađa
Kaznadoživotni zatvor u Italiji; 10 godina zatvora u Turskoj
Statususlovni otpust

Mehmet Ali Ağca (srpskohrvatski: Mehmet Ali Ađa) (rođen 9. januara 1958.) je Turčin koji je pucao i ranio papu Jovana Pavla Drugog 13. maja 1981. Nakon odsluženja 19 godina kazne u Italiji, deportovan je u Tursku, gdje je odslužio drugu presudu za ubistvo Abdija Ipekčija, ljevičarskog novinara, 1979. godine. Oslobođen je 18. januara 2010. Agdža sebe opisuje kao plaćenika bez političke orjentacije, iako je poznato da je bio pripadnik turske ultra-nacionalističke organizacije Sivi vukovi.

Rani život[uredi | uredi kod]

Agdža je rođen u okrugu Hekimhan, provincija Malatja, Turska. Kao mladić počeo je da se bavi sitnim kriminalom i postao je član ulične bande u svom rodnom gradu. Nakon toga je postao krijumčar između Turske i Bugarske.

On tvrdi da je imao dva mjeseca obuke korištenja oružja, i terorističke taktike u Siriji kao član ljevičarskog Narodnog fronta za oslobođenje Palestine kojeg je plaćala bugarska komunistička vlada, iako je to upitno.

Pokušaj atentata na papu[uredi | uredi kod]

Početkom avgusta 1980. Agdža je počeo prelazak Mediterna, promjenom pasoša i identiteta. U Rim je ušao 10. maja 1981., dolazeći vozom iz Milana.

Prema Agdžinom kasnijem svjedočenju, on se u Rimu sastao sa tri saučesnika, jednim Turčinom i dvojicom Bugara. Operacijom je komandovao Zilo Vasilev, bugarski vojni ataše u Italiji. On je rekao da mu je ovu misiju dodijelio turski mafijaš Bekir Celenek u Bugarskoj. Le Monde diplomatique, međutim, tvrdi da je atentat organizovao Abdulah Čatli „u zamjenu za sumu od 3 miliona maraka“, koju je Bekir Celenek platio Sivim vukovima.[1]

Prema Agdži, plan je bio da on i revolveraš Oral Čelik otvore vatru na Trgu svetog Petra i pobjegnu do bugarske ambasade pod okriljem panike koju bi garantovala mala eksplozija. Toga dana, 13. maja, oni su sjedili na Trgu i pisali razglednice, čekajući da papa naiđe. Kada ih je on prošao, Agdža je nekoliko puta pucao i kritično ga ranio, ali je bio uhvaćen od strane nadgledača i šefa vatikanske bezbjednosti Kamila Cibina, koji ga je spriječio da ubije Papu ili pobjegne. Papa je bio pogođen sa četiri metka, dva od njih u stomak, jedan u lijevu ruku, a jedan u desno rame. Takođe su ranjena dva gledaoca. Čelik se uspaničio i pobjegao bez postavljanja bombe ili otvaranja vatre.

Kasniji događaji i oslobađanje[uredi | uredi kod]

Mehmed ali Agdža je 2. maja 2008. tražio da mu bude dodijeljeno poljsko državljanstvo jer želi da poslednje godine svog života provede u zemlji porijekla pape Jovana Pavla Drugog.[2] Izjavio je da nakon puštanja želi da posjeti papin grob.

Agdža je pušten iz zatvora 18. januara 2010. Prebačen je u vojnu bolnicu kako bi se procijenilo da li je, u 52. godini, i dalje spreman za odsluženje vojnog roka. Vojska ga je odbacila kao nedostojnog za službu zvog „antisocijalnog poremećaja ličnosti“. U izjavi, on je rekao „Vidjećemo se u naredna tri dana. U ime Boga Svedržitelja, objavljujem kraj svijeta u ovom vijeku. Cijeli svijet će biti uništen, sva ljudska bića će umrijeti. Ja nisam Bog, ja nisam božji sin, ja sam Hristos Vječni“.[3]

Reference[uredi | uredi kod]