Megaklo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Megaklo ili Megakle je ime za nekoliko znamenitih ličnosti drevne Atene:

1. Megaklo je bio jedan od legendarnih arhonata Atene od 922. pne. do 892. pne..

2. Megaklo je bio član porodice Alkmendia i eponimni arhont godine 632. pne. kada je Kilon bezuspješno pokušao osvojiti Atenu. Megaklo je osuđen zbog ubistva Kilona (koji je na Akropoli tražio zaštitu boginje Atene) te je prognan iz grada, zajedno sa svim članovima svog genosa (roda) - Alkmenida. Alkmenidi su naslijedili mijazmu ("mrlju") koja je trajala generacijama među Megaklovim potomcima.

3. Megaklo, unuk gore navedenog i član porodice Alkmenida, bio je protivnik Pizistrata u 6. vijeku pne. On je Pizistrata izgnao nakon njegove prve tiranske vlasti godine 560. pne., ali su njih dvojica nakon toga sklopili savez, a Pizistrat oženio Megaklovu kći. Herodot tvrdi da su prevarili Atenjane uvjerivši ih da je sama boginja Atena došla proglasiti Pizistrata tiraninom, i to tako da su ženu po imenu Phye obukli kao boginju. Historičari raspravljaju koliko su Herodotovi navodi autentični. Međutim, Megaklo se okrenuo protiv Pizistrata kafa je on odbio imati kći s Megaklovom kćerkom, što je dovelo do kraja druge tiranije.

Megaklo se kasnije oko 560. pne. uspješno natjecao s Hipoklidom, bivši arhontom Atene za ruku Agariste, kćeri Klistena od Sikiona. Njih dvoje su imali dva sina; starijeg Hipokrata koji je bio otac još jednog Megakla (ostraciziranog 486. pne.) i kći Agariste koja je bila majka Perikla i Arifrona (oca Hipokrata od Atene koji je umro 424. pne.). Mlađi sin Klisten je navodno bio otac Deinomahe (ili Dinomahe), majke Alkibijada (u. 404. pne.). Tako je Megaklo bio pradjed i Perikla i Alkibijada.

4. Megaklo, unuk gore navedenog, sin Hipokratov, brat Klistenov bio je ostraciziran 486. pne.. Nekada se opisuje kao otac Deinomahe i tako djed po majci Alkibijada. Ostali izvori, kao William Smith, tvrde da je njegov stric Klisten bio djed Alkibijadov.