Meg Ryan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Meg Rajan)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Meg Ryan
Biografske informacije
RođenjeMargaret Mary Emily Anne Hyra
19. 11. 1961. (1961-11-19) (dob: 62)
Sjedinjene Američke Države Fairfield, Connecticut
SupružnikDennis Quaid (1991.-2001.)
Znamenite uloge
Sally Albright u When Harry Met Sally

Meg Ryan (Fairfield, Connecticut, 19. studenog 1961.), američka je glumica koja je najpoznatija po svojim ulogama u velikom broju popularnih romantičnih komedija, stoga je prozvana "kraljicom romantičnih komedija".

Životopis[uredi | uredi kod]

Pravim imenom Margaret Mary Emily Anna Hyra, iako rođena u posve drugoj saveznoj državi, rasla je u New Yorku i u početku nikako nije bila na putu da postane filmska zvijezda. Studirala je novinarstvo na New York Sveučilištu, a kako bi otplatila noćne satove nastave, započela se baviti glumom. Uz pomoć svoje majke, dobila je ulogu kćeri poznate Candice Bergen u slavnoj TV sapunici Rich and famous, redatelja Georgea Cukora. Takva, ne baš bezazlena uloga, ponukala je mladu glumicu da se nastavi baviti glumom.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Uloga u dnevnoj drami As the World Turns (od 1982. do 1984.) postala je njezino sljedeće zaposlenje. Slijedi pojavljivanje u hororu Amityville 3-D (1983.), no uloga koja je mladu Meg lansirala među poznate bile je uloga žene letača Goosea u legendarnom akcijskom spektaklu Top Gun. Iako sporedna,ta joj je uloga (zbog eksponiranosti filma) dala status raspuštene djevojke, prvenstveno zbog izjave "take me to bed or lose me forever" (Odvedi me u krevet, ili me zauvijek izgubi).

Počinje drugo doba njezine karijere, u kojem bilježi sve svoje značajnije uloge. Glumi u više filmova zajedno s Dennisom Quaidom (Unutarnji svemir 1987., D.O.A. 1988.), a njihove veze na ekranu ubrzo postaju stvarnost. Tako se Meg Ryan i Dennis Quaid vjenčaju 1991. godine. 1987. nastupa i u filmu "Promised land", s Kieferom Shuterlandom. Promised land je drama koja kritizira američki način života, te je to njezina najkontraverznija uloga. Hit komedija Kad je Harry sreo Sally (1989.) jedna je od njezinih najvećih i najpoznatijih uloga. Ljubavni jadi koje u filmu podnose ona i Billy Crystal, a na kraju se ipak zaljubljuju, postaju zaštitni znak sad već slavnije glumice i tema većine njezinih kasnijih uloga.

1990. s filmom Joe protiv vulkana počinje ciklus suradnje s Tom Hanksom. To je najneuspješniji od ukupno triju filmova u kojima je glumila s Hanksom. Kako bi dokazala da može odraditi ozbiljnije likove u filmovima, 1991. je prihvatila ulogu ovisnice Pam, djevojke Jima Morrisona (kojeg glumi Val Kilmer) u glasovitom filmu The Doors Olivera Stonea. Isplatilo se jer je dobila pohvalne kritike i prihvaćena je kao ozbiljna dramska glumica. Slijedi uloga u još jednoj drami, Od krvi i mesa (1993.) opet s Dennisom Quaidom, te slavnim Jamesom Caanom. U filmu se pojavljuje i Gwyneth Paltrow. Iste godine snima drugi film s Tomom Hanksom, još jednu veliku romantičnu komediju, Romansa u Seattleu. Za tu je ulogu nominirana za prestižnu filmsku nagradu Zlatni globus.

Slijede romansa I.Q. s Timom Robbinsom, nešto ozbiljniji Restauracija s Robertom Downeyem Jr.-om, te njezina najozbiljnija uloga u filmu Kad muškarac voli ženu s Andyem Garciom, gdje glumi alkoholičarku. 1995. godine istodobno je glumila u komediji Francuski poljubac i producirala je. Komedija u kojoj dijeli glavnu ulogu s Kevinom Klineom ubrzo je postala hit, a Meg Ryan će kasnije producirati još nekoliko filmova.

1996. snima ratnu dramu Hrabrost ratnika s Denzelom Washingtonom. Tema filma je istraživanje sumnjivog pogibanja ženske časnice Karen Walden u Zaljevskom ratu. Zatim snima još jednu romantičnu komediju s nešto grubljom i osvetoljubivom ulogom, Ovisni o ljubavi s Matthewom Broderickom.

1998. snima film Imaš poruku, posljednji i najuspješniji film s Tomom Hanksom. Film je ekranizacija broadwayske predstave i postigao je zavidan uspjeh,te kultni status među filmovima tog žanra. Film je dobio i dobre kritike od filmskih kritičara. Slijedi fantastična romantična drama Grad anđela s Nicolasom Cageom, te beznačajna uloga plesačice u filmu Hurlyburly.

Komična drama Taj vražji telefon iz 2000. godine potvrđuje njezin status superzvijezde i poštovane glumice zbog dodjele glavne uloge u filmu u kojem nastupa više poznatih zvijezda, između ostalog Walter Matthau, Diane Keaton i Lisa Kudrow.

Slijedi skandal u njezinoj karijeri - veza s glumcem Russellom Crowom koja se ostvarila zbog zajedničkih uloga u trileru Dokaz života. Njezin suprug Dennis Quaid zbog preljuba je zatražio razvod.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmografija glumice Meg Rajan
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
1981. Rich and Famous Debi Blejk
1983. Amityville 3-D Liza
1986. Top gan Top Gun Kerol
1986. Naoružan i opasan Armed and Dangerous Megi Kavana
1987. Promised Land Beverli "Bev" Sajks
1987. Unutrašnji svemir Innerspace Lidija Maksvel
1988. Smrtna čaša D.O.A. Sidni Fuler
1988. Kasarna The Presidio Dona Kaldvel
1989. Kad je Hari sreo Sali When Harry Met Sally... Seli Olbrajt
1990. Džo protiv vulkana Joe Versus the Volcano DiDi/Andželika Grejnamor/Patiša Grejnamor
1991. Dorsi The Doors Pamela Karson
1992. Prelude to a Kiss Rita Bojl
1993. Besani u Sijetlu Sleepless in Seattle Eni Rid
1993. Flesh and Bone Kej Dejvis
1994. Kad čovek voli ženu When a Man Loves a Woman Alisa Grin
1994. I.Q. Ketrin Bojd
1995. Francuski poljubac French Kiss Kejt
1995. Restoration Ketrin
1996. Hrabrost pod paljbom Courage Under Fire kapetan Karen Ema Volden
1997. Addicted to Love Megi
1998. Grad anđela City of Angels dr Megi Rajs
1998. Hurlyburly Boni
1998. Stigla vam je pošta You've Got Mail Ketlin Neli
2000. Zalupi slušalicu Hanging Up Iv Mozel Marks
2000. Proof of Life Alis Bouman
2001. Kejt i Leopold Kate & Leopold Kejt Mekej
2003. In the Cut Frani
2004. Plavuša među konopcima Against the Ropes Džeki Kalen
2007. In the Land of Women Sara Hardvik