Meersenski sporazum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Geopolitičke podjele prema Mersenskom sporazumu:
  Zapadna Franačka pod Karlom Ćelavim
  Istočna Franačka pod Ludvigom Njemačkim
  Kraljevina Italija pod carem Louisom II

Meersenski ili Mersenski sporazum je naziv za sporazum koga su 8. augusta 870. sklopili karolinški vladari kako bi nanovo podijelili teritorije nekadašnjeg Franačkog Carstva. Ime je dobio po mjestu Meersen, sjeverno od Maastrichta u suvremenoj Nizozemska, a sklopili su ga zapadnofranački kralj Karlo Ćelavi i istočnofranački kralj Ludvig Njemački.

Carstvo je prije toga godine 843. Verdunskim sporazumom bilo podijeljeno među tri sina franačkog cara Louisa Pobožnog na tri dijela - Karlovu Zapadnu Franačku, Ludvigovu Istočnu Franačku te Srednju Franačku koju je dobio njihov brat i rimsko-njemački car Lotar I. Godine 855. je Lotar, koji se razbolio, Srednju Franačku podijelio trojici svojih sinova - Louisu II Italiju i carsku krunu; Lotaru II područje uz Rajnu i Nizozemske, kasnije poznato kao Lotaringija, te Karlu od Provanse područje Burgundije i Provanse, kasnije poznato kao Kraljevina Arles.

Godine 869. Lotar II je umro, a što su stričevi iskoristili kako bi prigrabili njegove teritorije. Louis II je pokušao, ali, bez obzira na status cara i podršku pape Hadrijana II nije uspio, sudjelovati u podjeli bratove zemlje. Lotaringija je tako podijeljena samo između Karla i Ludviga; i to linijom koja je približno odgovarala rijekama Meuse i Ourthe; njime su Brabant i Hainaut pripali Karlu, a Porajnje i Vojvodstvo Alsace Ludvigu.

Podjela, koja je deset godina potvrđena Sporazumom u Ribemontu, omogućila je stvaranje trajne granice između srednjovjekovne Kraljevine Francuske i Svetog Rimskog Carstva koja će se održati sve do 17. vijeka.