Uva ursi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Medveđe grožđe)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Medvjetka-Uva ursi
Medvjetka/Uva
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Ericales
Porodica: Ericaceae
Rod: Arctostaphylos
Vrsta: A. uva-ursi
Uva/Medvjetka cvijet
Uva/Medvjetka Plod

Medvjedka (uva, medvjeđe grožđe) ili lat. Uva ursi je ljekovita biljka iz porodice Ericaceae.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Uva se uglavnom može naći na suhim mjestima, i na ivicama i proplancima crnogoričnih šuma. Nije rijetka ni na planinskim livadama Balkanskog poluotoka, poseno u zapadnim krajevima.

  • U Evropi se može naći od Islanda i Norveske sve do južnih krajeva Španije i centralne Italije;
  • U Aziji raste u Sibiru, azijskom dijelu Turske, čak i na obroncima Himalaja;
  • U Sjevernoj Americi može se naći u planinskim predjelima od Aljaske preko Kanade sve do Kalifornije i Nevade.

Opis biljke[uredi | uredi kod]

Medvjetka (uva, medvjeđe grožđe) je višegodišnji zimzeleni žbun obrastao sjajnim i kožastim jajastim listićima. Listići mogu ostati na biljci dvije do tri godine, prije nego izgube zelenu boju i otpadnu. Cvijet zvonastog oblika može biti potpuno bijel ili svijetloružicast. Biljka cvijeta od maja do juna. Plodovi su okrugle crvene bobice i mogu ostati na žbunu sve do početka zime.

Podvrste[uredi | uredi kod]

Do sada je klasifikofano 5 podvrsta, uglavnom u sjevernoj i južnoj Americi

  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. uva-ursi. common bearberry; Najčešća i najpoznatija. Raširena u našim krajevima i širom svijeta.
  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. adenotricha. Centralna Amerika. Visoki predjeli Sierra Nevada
  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. coactilis. Sjeverna i centralna obala Kalifornije, San Francisco Bay Area.
  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. cratericola (J. D. Smith) P. V. Wells. Guatemala bearberry, endemicna u Guatemali, na vrlo visokim nadmorskim visinama (3000–4000 m).
  • Arctostaphylos uva-ursi subsp. longifoliosa. Vrsta nadjena u Kanadi i , Americi [1] May be the same as adenotricha or coactilis.

Korištenje u Medicini[uredi | uredi kod]

Biljke iz porodice Barberry kao što je medvjetka (uva, medvjeđe grožđe) istorijski su korištene u medicinske svrhe. Biljka sadži glicoside arbutin, koji ima antimikrobska svojstva, a djeluje i kao blagi diuretik. Koristi se za probleme urinarnog trakta kao što je cistitis, te kao pomoć za izbacivanje bubrežnog kamenca.

Pošto medvjedka (uva, medvjeđe grožđe) postala sinonim biljka za probleme urinarnog trakta, mnogi je koriste i za bakterijske infekcije urinarnog trakta, što često i ne daje zadovoljavajuće rezultate. Arbutin je glavna supstanca sadržana u uvi. Ovaj element se u bubrezima razgrađuje u glukozu i hidroquinone koji je vrsta phenola. Ova novonastala jedinjena imaju antiseptičko djelovanje koje ima mogućnost eliminacije bakterija. Problem je što ovi novoformirani elementi imaju antiseptičko dejstvo jedino ako je pH faktor urina veća od pH7 (što je niži pH viša je kiselost). To jest, urin ne smije biti kiseo. Glukozni dio arbutina i molekule hidroquinonea moraju biti odvojeni da bi se postiglo antibakterijsko djelovanje. Ovo razdvajanje se može desiti samo u alkalnoj sredini.[2].
Savjetuje se trudnicama i djeci da ne konzumiraju čaj od medvjetke.

List medvjetke sadrži dosta tanina, te kod nekih osoba sa osjetljivim stomakom konzumiranje čaja izazva mučninu i povraćanje. Ovaj problem se može umanjiti mješanjem medvjetke sa brezom i kilavicom.

Tinktura uve se može napraviti potapanjem listova u ethanolu te razblažavanjem sa vodom.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]