Medovina mudrosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zli patuljak Fjalar je sa svojim bratom Galarom ubio mudrog čovjeka Kvasira kako bi stekao Kvasirove magične moći. Izmiješali su njegovu krv sa medom u kotlu. Ta medovina je donosila mudrost onome koji ju ispije.

Ali medovinu je oteo Suttung, mrazni div koji se svima hvalip da je medovina njegova. To hvalisanje je došlo i do Odina koji je odlučio otići u Jotunheim (zemlju mraznih divova) i oteti medovinu za sebe. Maskirao se u mraznog diva Bolverka i nagovorio Baugija (drugog mraznog diva) da iskopa tunel kroz planinu do mjesta na kojem je Suttung čuvao medovinu pod stražom svoje kćeri Gunnlod.

Odin je Baugiu dao svrdlo Rati da dubi rupu, međutim Baugi ga je pokušao prevariti pa ga je Odin zgnječio. Zatim je puhnuo u rupu i izbušio je do kraja. Tada se je Odin pretvorio u zmiju i provukao kroz tunel.

Prije nego je došao do Gunnlod pretvorio se u prelijepog mraznog diva i tri dana i noći bio Gunnlodin strastveni ljubavnik. Dopustila mu je da popije svu medovinu. Tada se Odin pretvorio u orla, odletio kući u Asgard i ispljunuo medovinu u prazne posude.

Prema drugoj legendi Odin je spavao 9 noći sa Gunnlod i pio medovinu, a onda je pobjegao i u bijegu pred Suttungom sipao medovinu po cijelom svijetu. Dio izgubljene tj. prolivene medovine dobili su ljudi.