Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Medicinski fakultet

Ulaz na fakultet
Ulaz na fakultet

Datum osnivanja 18. maja 1960.
Tip Državni fakultet
Univerzitet Univerzitet u Novom Sadu
Sedište Novi Sad (Srbija)
Dekan Snežana Brkić
Nastavnog osoblja 500
Mrežno mesto www.medical.uns.ac.rs

Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu je visokoobrazovna i naučna ustanova na kojoj se obavljaju studije prvog, drugog i trećeg stepena, kao i studije za inovaciju znanja i stručnog obrazovanja iz oblasti medicine. Studiranje se sprovodi na srpskom i engleskom jeziku.

Na fakultetu se organizuju studijski programi za sticanje zvanja doktor medicine, doktor stomatologije i magistar farmacije. Programi se sprovode u vidu integrisanih studija u trajanju od dvanaest semestara za studije medicine, odnosno deset semestara za studije stomatologije i farmacije. Pored ovih, realizuju se i akademske i strukovne studije zdravstvene nege (prve studije ovakve vrste u Srbiji i regionu).[1] Na Fakultetu se organizuju i studije drugog i trećeg stepena, kao i programi za specijalizacije i stručno usavršavanje.

Studije se ostvaruju na osnovu akreditovanih programa za sticanje visokog obrazovanja u skladu sa pravilima studiranja zasnovanim na evropskom sistemu prenosa i akumulacije bodova. Nastavni programi objedinjuju bazično predmedicinsko obrazovanje sa bazičnim medicinskim obrazovanjem.

Nastava se odvija u institutima za bazičnu premedicinsku i medicinsku edukaciju, zavodima za obrazovanje iz preventivnih grana medicine kao i na 29 klinika i 8 regionalnih zdravstvenih centara širom Vojvodine. Od školske 2005/06 godine nastava se realizuje po novom Planu i programu studija koji je usklađen sa planovima i programima medicinskih fakulteta u okruženju i Evropi, odnosno sa preporukama Bolonjske deklaracije.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Fakultet je osnovan 18. maja 1960, a prvo predavanje je održano iz hemije 15. oktobra te godine. Predavanja su održavana u različitim obrazovnim institucijama sve do 1965, kada je izgrađena nova zgrada u neposrednoj blizini novosadskog Kliničkog centra. Prvi dekan fakulteta je bio prof. dr Nikola Vujić (od 1960. do 1962. godine).[2]

Dekani[uredi | uredi kod]

Zavodi i katedre[uredi | uredi kod]

Klinika za stomatologiju
Zgrada farmacije

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „O fakultetu”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-04. Pristupljeno 7. 8. 2008. 
  2. „Studije na engleskom jeziku”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-15. Pristupljeno 7. 8. 2008. 
  3. „Istorijat”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-13. Pristupljeno 7. 8. 2008. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Univerzitet u Novom Sadu
Novi Sad: Filozofski fakuletPoljoprivedni fakultetPravni fakultetTehnološki fakultetFakultet tehničkih naukaMedicinski fakultetPrirodno-matematički fakultetAkademija umetnostiFakultet fizičke kulture
Subotica: Ekonomski fakultetGrađevinski fakultetUčiteljski fakultet (na mađarskom jeziku)
Zrenjanin: Tehnički fakultet
Sombor: Pedagoški fakultet