Apostol Matej

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Matej Jevanđelista)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Apostol Matej, kojem se pripisuje Evanđelje po Mateju.

Matej Evangelist ('מתי "Dar BOGa", standardni hebrejski i tiberijski Mattay; Septuaginta grčki Μαθθαιος', Matthaios) je ličnost za koju se tradicionalno vjeruje da je bio autor Evanđelja po Mateju. Bio je sin Alfejev, i sakupljač poreza u Kafarnaumu. Jednom prilikom je Isus, došavši preo jezera, prošao pored carinarnice gdje je sjedio Matej i rekao mu "Slijedi me." Matej je ustao i postao njegov učenik (Matej 9:9).

Kao ime mu se navodi Levi u Luki (5:27). Iako ga Marko naziva Matejem u svom popisu apostola, kada se prepričava priča o tome kako je carinik postao učenikom, ponovno se koristi naziv Levi (2:14). Neki tu proturječnost objašnjavaju time da se nekada zvao Levi, ali da je potom promijenio ime, najvjerojatnije u počast svog poziva, u Matej. Isti dan kada ga je Isus pozvao napravio je "veliku gozbu" (Luka 5:29), oproštajnu gozbu, na koju je pozvao Isusa i njegove učenike, te vjerojatno mnogo svojih bivših suradnika. Posljedni spomen o njemu u Novom zavjetu je u Djelima 1:13. On je jedan od nekoliko učenika koji se poimence spominju u apokrifnom Evanđelju po Tomi, što sugerira da je za ranu crkvu bio važniji nego što se to danas misli. Vrijeme i način njegove smrti nisu poznati.

Neke tradicije govore da je Matej postao mučenikom u Etiopiji, dok drugi govore da je mučenikom postao u Hierapolisu u Partiji. Po Epifaniju, biskupu Cipra, Marko Evangelist je postao mučenikom u Hierapolisu, odnosno Matej koji je zamijenio Judu Iskariota među dvanaest apostola i umro u Etiopiji.

Njegovi ostaci su preneseni u Kampaniju, u dijecezu Capaccio. Pronađeni od strane Langobarda, bili su prebačeni u Salerno, gdje se danas čuvaju u kripti katedrale.

Priznat je kao svetac i u rimokatoličkoj i u pravoslavnim crkvama. Pravoslavci njegov spomendan slave 16.11., dok se 21.9. slavi u latinskim crkvama.

Kao i ostala tri evangelista, Matej se često prikazuje u kršćanskoj umjetnosti. To je najčešće u obliku krilatog čovjeka, što je referenca na anđela koji mu je diktirao dok je pisao. Tri slike koje prikazuju njegov život, a koje je naslikao Michelangelo Merisi (Caravaggio) u crkvi San Luigi Dei Francesi u Rimu su među remek-djelima zapadne umjetnosti.

Galerija[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]