Marko Kimev

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marko (Kimev)
1977. novembar 1977.
Štip ŠtipSFRJ
Datum smrti:    [[]] [[]]
Mesto smrti:  ()

1977.

Marko (Goran Kimev; Štip, 25. novembar 1977) je episkop bregalnički i mjestobljustitelj bitoljski.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen je u Štipu 25. novembra 1977. godine i kršteno ime mu je Goran. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, nakon čega je upisao Bogoslovsku školu u Skoplju. Nakon 5 godina školovanja na bogosloviji i odsluženog vojnog roka upisao se na Bogoslovski fakultet u Skoplju, a istovremeno radi i u administraciji Veleško-povardarske mitropolije.

Po stupanju u Veleško-povardarsku mitropoliju, sjedinjene u Srpsku pravoslavnu crkvu, a preko nje i sa cijelom pravoslavnom ikumenom, kao upućen u mitropoliju i duhovno dijete mitropolita Jovana (Vraniškovskog), dana 6. jula 2002. godine biva nasilno progonjen od strane policije u Republici Makedoniji, zajedno sa mitropolitom i svom njegovom duhovnom djecom koji žive u zgradi mitropolije. Samo nekoliko dana kasnije, 20. jula 2002, u uslovima progonstva u manastiru Sveti velikomučenik Georgij kod Negotina, mitropolit Jovan VI ga potstrižuje u monaštvo i dobija ime Marko.

Episkop[uredi | uredi kod]

Dana 2. avgusta 2002, u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, rukopoložen je u đakonski čin od episkopa vranjskog gospodina Pahomija i kao đakon služi u paraklisu „Voskresenie Hristovo” u Bitolju, a istovremeno pohađa školu za grčki jezik u Grčkoj. Iako relativno mlad, zbog potreba Ohridske arhiepiskopije, odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, održanog 10/23. maja 2003, na predlog mitropolita veleškog i povardarskog i egzarha ohridskog gospodina Jovana VI, izabran je za njegovog vikarnog episkopa sa titulom dremvički.

Dana 1. juna 2003, u novoformiranom rezidencijalnom manastiru Ohridske arhiepiskopije posvećene Svetom Jovanu Zlatoustom, rukopoložen je u jeromonaški čin. Nemajući mogućnost za njegovu hirotoniju u Republici Makedoniji, obzirom da su vlasti zabranile ulazak srpskog patrijarha i episkopa Srpske pravoslavne crkve u Republiku Makedoniju, ista je izvršena u manastiru Sveti Prohor Pčinjski dana 24. novembra/7. decembra 2003, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve postavljen je za mjestobljustitelja bitoljskog. Dana 16/29. juna 2006, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, postavljen je za nadležnog arhijereja Bregalničke eparhije sa titulom episkop bregalnički i mjestobljustitelj bitoljski.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]