Mark Oliphant

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sir Mark Oliphant

Rođenje 8. listopada 1901.
Australija Adelaide, SA, Australija
Smrt 14. srpnja 2000.
Australija Canberra, ACT, Australija
Državljanstvo Australija australsko
Ujedinjeno Kraljevstvo britansko
Sjedinjene Američke Države američko
Polje fizika
Institucija Sveučilište u Birminghamu
Cavendishov laboratorij
Nacionalni laboratorij Lawrence Berkeley
Australsko nacionalno sveučilište
Alma mater Sveučilište u Adelaideu
Sveučilište u Cambridgeu
Akademski mentor Ernest Rutherford
Istaknuti studenti Ernest William Titterton
Poznat po suotkrivač deuterija, tricija, helija-3 i nuklerane fuzije
razvoj mikrovalnog radara
Religija ateist

Sir Marcus "Mark" Laurence Elwin Oliphant, AC KBE FRS FAA (Adelaide, 8. listopada 1901. - Canberra, 14. srpnja 2000.) je bio utjecajni australski fizičar i humanitarac koji je igrao znakovitu ulogu u prvoj eksperimentalnoj demonstraciji nuklearne fuzije kao i razvoju nuklearnog oružja.

Oliphant je rođen 1901. godine u Adelaideu, a 1922. godine je diplomirao na lokalnom sveučilištu. Godine 1927. dobiva stipendiju kako bi nastavio sa svojim istraživanjima žive te se seli u Englesku, gdje radi u Cavendishovom laboratoriju pod mentorstvom Ernesta Rutherforda. Radeći tamo, koristio je čestični akcelerator kako bi ispaljivao jezgre teškog vodika (deuterij) u različite mete. Tako je došao do otkrića jezgara helija-3 i tricija. Također je otkrio kako, kada te jezgre zajedno reagiraju, čestice koje se oslobađaju imaju više energije nego što su imale prije same reakcije. Došlo je do oslobađanja energije iz jezgara, a Oliphant je zaključio kako se radi o posljedici nuklearne fuzije.

Oliphant je Cavendishov laboratorij napustio 1937. godine kako bi predavao fiziku na Sveučilištu u Birminghamu. Na sveučilištu je pokušao izgraditi ciklotron od 150 cm, ali je izradu prekinuo početak Drugog svjetskog rata 1939. godine. Ubrzo se prebacio na istraživanje radara, da bi nedugo zatim postao vođa sveučilišne skupine, u kojoj su sudjelovali i John Randall i Harry Boot, koja je stvorila novi, radikalni dizajn - šuplji magnetron - koji je omogućio izradu mikrovalnog radara. Kasnije je sudjelovao u izradu komisije koja je predvidjela izradu atomske bombe te je bio jedan od glavnih prenositelja te vijesti u Sjedinjene Države, što će biti poticaj za početak projekta Manhattan. Tokom posljednjih godina rata, Oliphant je surađivao s Ernestom Orlandom Lawrenceom na elektromagnetskoj separaciji izotopa.

Godine 1956., Lavoslav Ružička ga je predložio za Nobela za fiziku, no nagrada mu nije uručena.

Nakon rata, Oliphant se vratio u Australiju gdje je postao ravnatelj istraživačke škole pri Australskom nacionalnom sveučilištu, gdje je inicirao dizajniranje i izgradnju najvećeg svjetskog homopolarnog generatora (500 MJ). Umirovio se 1976. godine, nakon što je pet godina (1971. - 1976.) obnašao dužnost guvernera Južne Australije. Na tu je poziciju imenovan na savjet premijera Dona Dunstana. Sudjelovao je i u osnivanju stranke Australskih demokrata te je 1977. godine predsjedao osnivačkom skupštinom stranke. U kasnijim godinama, nakon što je gledao kako mu se supruga Rosa pati prije smrti 1987. godine, postao je aktivni zagovaratelj eutanazije. Umro je 14. srpnja 2000. u Canberri.