Mario Hezonja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mario Hezonja

Država  HRV
Rođenje 25. veljače 1995.
Dubrovnik, Hrvatska
Visina 200 cm m
Težina 98kg kg
Karijera 2008.-
Klub
Klub KK Uniks Kazanj
Pozicija Bek šuter
Bivši klubovi KK Dubrovnik

Mario Hezonja (Dubrovnik, 25. veljače 1995.) hrvatski je profesionalni košarkaš. Jedan je od najvećih europskih talenata na poziciji beka šutera.

Karijera[uredi | uredi kod]

Karijeru je započeo u KK Dubrovnik, gdje je sa 13,5 godina dobio priliku zaigrati sa seniorskim sastavom protiv Cibone. Po završetku osnovne škole odlazi u KK Zagreb.

Na europskom prvenstvu do 16 održanom u Češkoj okitio se zlatnom medaljom, te je proglašen najboljim igračem prvenstva (u prosjeku 20 koševa, 8,2 skoka i 2,7 asistencija).

U travnju 2011. sudjelovao je na Jordan Brand Classicu. Košarkaški stručnjaci posebno hvale njegovu brzinu i skočnost.

S juniorima KK Zagreba osvaja Nike International Junior Tournament 2011.. Izbaran je u najbolju petorku turnira, kao i njegov suigrač Dario Šarić .

Na proglašenju najboljih sportaša za 2011.po izboru Sportskih novosti dobio je nagradu za fair play jer je na utakmici protiv SAD-a na svjetskom prvenstvu za igrače do 19 godina starosti vratio loptu suparniku iako su suci dodijelili loptu hrvatskoj reprezentaciji.

Sezonu 2011./2012. propustio je zbog loma noge i mononukleoze.

Na Svjetskom prvenstvu do 17 održanom u Litvi predvodio je reprezentaciju do brončane medalje te je izabran u najbolju petorku prvenstva. Iako se neutemeljeno šuškalo o mogućem prelasku u KK Partizan, Hezonja je to demantirao,te u srpnju 2012. nakon povratka iz Litve, javnosti obznanio kako je spreman ugovor s KK Barcelona na 3 godine, uz moguće produljenje za još 4. Ovim transferom KK Zagreb trebao bi dobiti 150 000 eura.

Obitelj[uredi | uredi kod]

Njegov otac, Ronald Hezonja, bivši je vratar dubrovačkog VK Jug.

Njegov ujak, Mario Matana, bio je hrvatski ratni dragovoljac, njemu u čast na Porporeli se svake godine održava amaterski vaterpolo turnir Memorijalni turnir Mario Matana.

Priznanja[uredi | uredi kod]

14. prosinca 2012. Eur. ogranak Fibe je među kandidiranim mladim igračima za najboljeg mladog europskog košarkaša 2012. kandidirao hrvatske košarkaše Marija Hezonju i Darija Šarića, uz još osmoricu igrača.[1]

Video materijali[uredi | uredi kod]

  • [mrtav link] http://www.hrt.hr/index.php?id=37&tx_ttnews[tt_news[mrtav link]]=125684&cHash=967e269fe9&fb_source=message HRT

Izvori[uredi | uredi kod]