Marija Krucifiksa Kozulić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Majka Marija Krucifiksa Kozulić (Rijeka, 20. rujna 1852. - Rijeka, 29. rujna 1922.) - osnivateljica je karitativnih ustanova u Rijeci i utemeljiteljica autohtone hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova (lat. SCJ – Societas sororum Sanctissimi Cordis Jesu).

Životopis[uredi | uredi kod]

Majka Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 20. rujna 1852. u Rijeci. Potječe iz uzorne kršćanske i bogate obitelji s otoka Lošinja. Njen otac i generacije njenih predaka bili su poznati brodovlasnici i kapetani. Već je od rane mladosti pokazivala težnju za pobožnošću i duhovnošću. Od obitelji je naslijedila pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu.

Školovala se u Rijeci i Goriciji u Italiji. Bila je učiteljica glazbe i zabavišta i poznavala je više stranih jezika. Bila je vrlo krhkog zdravlja. Dvadeset je godina bila vrlo angažirana laikinja članica trećoredske zajednice i ujedno Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova koju je osnovao 1879. u Trstu, kapucin Arkanđeo iz Camerina (1821.-1900.) Deset je godina u Trstu poučavala u vjeri siromašne i nezbrinute djevojčice, šireći pobožnost Presvetog Srca Isusovoga. U 29. godini života položila je zavjet čistoće. U Trstu je stvorila odluku da će sav svoj život posvetiti odgoju i obrazovanju ženske mladeži. Marija nastavlja pastoralno-karitativno djelovanje u Rijeci 1889., kao ravnateljica istoimene Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova, gdje je 1895. utemeljila i Zavod Presvetog Srca Isusova za žensku mladež i dječji vrtić. To je bilo utočište za siromašnu djecu bez obzira na njihovu vjeru i narodnost. Riječani su je zvali "Majkom brojne djece". O. Arkanđeo je napisao Konstitucije za redovničku zajednicu koje je ona pod njegovim vodstvom dopunila. Pravila i Konstitucije je odobrio 6. srpnja 1899. senjsko-modruški biskup Antun Maurović i time je osnovana redovnička zajednica posvećena Presvetom Srcu Isusovu. Svrha je Družbe odgoj i obrazovanje siromašne djece i ženske mladeži. Redovničku odjeću Marija Kozulić oblači 1904. godine i polaže svete zavjete uzimajući ime s. Krucifiksa (Raspeta). Majka Krucifiksa bila je žena duboke kontemplacije i euharistije iz koje je crpila svu snagu za svoj apostolat. Njezino je geslo: "Jaslice, križ, euharistija - tri čuda ljubavi!".

Utemeljiteljica Majka Marija Krucifiksa udahnula je svojoj Družbi kristocentričnu i marijansku duhovnost. Središte je te duhovnosti štovanje otajstva Kristova Srca, osobno predanje i posveta Presvetom Srcu Isusovu, pod zaštitom Bezgrješne Djevice. Sestre sjedinjujući se s Kristom Raspetim i živeći po svetim zavjetima u zajednici, u jednostavnosti, poniznosti i ljubavi daruju svoj život za svetost Crkve i spasenje svih ljudi.

Umrla je na glasu svetosti, 29. rujna 1922. godine u Rijeci. Posljednje riječi bile su joj: "Rado ostavljam zemlju, jer sam izvršila svoje poslanje." Njeno tijelo počiva na gradskom groblju Kozala u Rijeci. Priprema se postupak, da se proglasi blaženom. Njezino djelo nastavile su njezine duhovne kćeri Družbe Presvetog srca Isusova djelujući u šest biskupija u Hrvatskoj, Italiji i Njemačkoj. U Rijeci je 28. travnja 2008. svečano postavljena pločom s imenom ulice Prolaz Marije Krucifikse Kozulić [1].

16. veljače 2013. dekretom koji je potpisao pročelnik Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Amato Vatikan je potvrdio da može službeno započeti postupak za beatifikaciju.[2]

20. listopada 2013. u katedrali sv. Vida u Rijeci svečano je započeo postupak za proglašenje blaženom Marije Krucifikse Kozulić.[3]

Galerija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]