Margaret Lindsay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Margaret Lindsay
Biografske informacije
RođenjeMargaret Kies
(1910-09-19)19. 9. 1910.
Sjedinjene Američke Države Dubuque, Iowa, SAD
Smrt9. 5. 1981. (dob: 70)
Sjedinjene Američke Države Los Angeles, California, SAD
Opus
Djelatni period1932 - 1964

Margaret Lindsay (19. septembar, 1910. - 9. maj, 1981.) bila je američka glumica. Period koji je provela snimajući za Warner Bros. tokom 1930-ih bio je posebno plodan. Bila je zapažena u sporednim ulogama uspešnih filmova, kao što su Jezebel (1938) i Scarlet Street (1945), kao i u glavnoj ulozi u niskobudžetnom serijalu filmova o Ellary Queen, koje je snimala za Columbiju 1940-ih. Njena uloga u filmskoj adaptaciji romana The House of the Seven Gables je isticana kao najznačajnija uloga u nejnoj karijeri.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođena je kao Margaret Kies u Dubuqueu i bila je najstarija od petoro dece. Njen otac je umro 1930. godine, pre početka njene hollywoodske karijere.

Karijera[uredi | uredi kod]

1930-e[uredi | uredi kod]

Lindsay je ubedila svoje roditelje da je upišu na Američku akademiju dramskih umetnosti u New Yorku. Nakon toga je otišla u Englesku, gde je imala pozorišni debi.

Za Lindsay se često smatralo da je Britanka, zbog njenog ubedljivog engleskog akcenta, koji je impresionirao producente u Universalu dovoljno da joj ponude ulogu u filmu The Old Dark House. Lindsay se vratila u Ameriku i otišla u Hollywood, gde je saznala da je Gloria Stuart dobila ulogu umesto nje.

Nakon nekoliko manjih uloga u filmovima kao što su Christopher Strong i Baby Face, u kome je glumila i Barbara Stanwyck, Lindsay je končano dobila ulogu u nagrađivanom filmu Cavalcade. Lindsay je imala manju, ali zapaženu ulogu engleske neveste, koja se našla na Titaniku.

Lindsay je dobila ulogu tako što je svoj britanski ancenat upotpunila izmišljenom biografijom, u kojoj je tvrdila da je poreklom iz londonskog predgrađa. Kasnije je objasnila: "Iako sam zvučala i izgledala kao Engleskinja... da sam im rekla da sam zapravo iz Iowe, izgubila bih ugovor."

Njena uloga u Cavalcade donela joj je ugovor sa Warner Bros.-om, gde je postala sporedna glumica, radeći na filovima u kojma su glumili: Paul Muni, Errol Flynn, Henry Fonda, Warren William, Leslie Howard, George Arliss, Humphrey Bogart, Boris Karloff i Douglas Fairbanks, Jr.

Glumila je sa Bette Davis u četiri filma: u Fog Over Frisco, Dangerous (za koji je Davisova dobila prvog Oscara), Bordertown i Jezebel (1938), koji je doneo drugog Osacara za Bette Davis.

U filmu The Law in Her Hands (1936)

Kao primer njenih glanih uloga u niskobudžetnim filmova za Warner Bros. izdavaja se The Law in Her Hands, u kome je glumila advokatkinju mafijaša. Ovo je jedan od retkih filmova u kojima je dominantno muška uloga poverena nekoj glumici. Nakon usvajanja "Motion Picture Production Code" film je morao da prihvati novi kraj, koji je bio potpuno drugačiji od onog u originalnoj verziji u periodu kada je ženski lik na filmu mogao da bude, kaže ili da uradi bilo šta.

1940-e[uredi | uredi kod]

Verovatno njena najbolja uloga je u filmu The House of the Seven Gables iz 1940. godine sa Georgeom Sandersom i Vincentom Priceom. Film je bio nominovan za Oscar za najbolju muziku. Michael Brunas, John Brunas i Tom Weaver su napisali u Universal Horrors: The Studio's Classic Films, 1931-46 (McFarland, 1990): "...jedna od najbljupkijih i najtalentovanijih glavnih glumica 30-ih dala je dobru, zrelu glumu, koja je verovatno najblja, a sigurno najupečatljivija, u filmu... da je Bette Davis glumila Hepzibah ovaj isti nastup bi se hvalio kao klasik..." Za Columbiju je snimila serijal filmova o Ellery Queen, gde je glumila sekretaricu Nikki Porter između 1940-1942.

Godine 1942. glumila je u sporednoj ulozi u filmu The Spoilers, sa John Wayneom, a 1945. je glumila u filmu Scarlet Street. Krajem 1940-ih povremeno je glumila u filmovima MGM-a, kao što je Cass Timberlane sa Spencerom Tracyjem. Tokom ovog perioda vratila se, takođe, pozorištu.

1950-e i 1960-e[uredi | uredi kod]

Svoj televizijski debi je napravila u adaptaciji drame The Importance of Being Earnest, 1950. godine, u ulozi koja joj je omogućila da ponovo pokaže svoj britanski akcenat. Nakon toga, nastavila je da radi na televiziji. Tokom 1950-ih i 1960-ih snimila je samo četiri filma. Njen poslednji film bio je Tammy and the Doctor (1963).

Privatni život[uredi | uredi kod]

Lindsay je živela sa sestrom Helen u Hollywoodu. Premda je bila romantično povezivana sa glumcima kao što su William Gargan i Edward Norris, nikada se nije udavala. Kasnije spekulacije o njenoj seksualnoj orijentaciji podrgrevala je činjenica da je javno izlazila sa Cesarom Romerom, Richardom Deaconom i sa Liberaceom, koji su svi bili gej. Lindsay je imala dugu vezu sa glumicom Mary McCarty.

Smrt[uredi | uredi kod]

Lindsay je umrla u svojoj 70. godini od emfizema. Nadživele su je četiri sestre i jedan brat.

Porodica[uredi | uredi kod]

Njena sestra Jane Kies (1909-1985) bila je, takođe glumica, pod imenom Jane Gilbert.

Delimična filmografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]