Marcha Real

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Španjolska nacionalna himna tradicionalno je poznata kao Marcha Granadera ili Marcha Real Española. Nema riječi, samo glazbu. Postoje dvije verzije: potpuna i skraćena, a propisom je određeno kada se koristi koja verzija.

Službeno je postala španjolskom himnom u listopadu 1997. godine.

Španjolska nacionalna himna jedna je od najstarijih u Europi, a njezino podrijetlo nije poznato. Prvi put se spominje u dokumentu iz 1761. Libro de Ordenanza de los toques militares de la Infantería Española (Knjiga pravila o vojnoj glazbi španjolskog pješaštva). Nazvana je Marcha Grenadera (srpskohrvatski: Marš grenadira), a ime skladatelja ostalo je nepoznato.

1770. godine kralj Karlo III. proglasio je Marcha Granadera za službeni počasni marš, koji je zauzimao svoje mjesto na javnim i ceremonijalnim događajima. Zbog toga što je izvođen uvijek na javnim događajima kojima su prisustvovali članovi kraljevske obitelji, Španjolci su ga prozvali Marcha Real (srpskohrvatski: Kraljevski marš) te su ga prihvatili za svoju himnu.

Njihova je himna jedna od četiri na cijelom svijetu (uključujući himne od San Marina, Kosova, te Bosne i Hercegovine) koja nema stihova.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]