Mangoki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mangoki
Lokacija
Države Madagaskar
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
kotlina Sakamena
206 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
sjeverno od Morombea
0 m
delta
Dužina304 km
PritokeMatsiatra i Mananantanana, Zomandao, Beroroha, Malio, Isahena, Sikili
Hidrologija
Sliv
  – površina

55,750 km²
Ulijeva se uMozambički kanal

Rijeka Mangoki je rijeka na jugozapadu Madagaskara duga 304 km[1]Mangoki nastaje spajanjem rijeka Matsiatre i Mananantanane na centralnom platou, potom teče na zapad prema delti u Mozambičkom kanalu kod grada Morombe.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Nakon što se spoje rijeke Matsiatra i Mananantanana u kotlini Sakamena na nadmorskoj visini od 206 m, nastaje rijeka Mangoki. Ona zatim teče u pravcu zapada. Na 25 km od mjesta Salio, Mangoki prima pritoke rijeke Zomandao (na visini od 177 m) i Berorohu, i mjenja dotadašnji tok u pravcu sjeveroistoka prema jugozapadu. Tu rijeka ima vrlo široko korito, omeđeno velikom ravnicom koju često plavi. Nešto ispod mjesta Beroroha, na visini od 153 m, u Mangoki uviru rijeke Malio i Isahena koje izviru u Gorju Halo. Te dvije rijeke donose velike količine pijeska koji se taloži na dnu, tako da tu Mangoki ima znatno šire korito (2 - 2,5 km ispod mjesta Beroroha).

Hoverkraft u delti Mangokija

Od Beroroha do ušća pritoke Sikili, 61 km od mora, Mangoki teče više manje pravcem istok-zapad. Tu prolazi preko vapnenačkog gorja Isalo uskim kanjonima. Sa lijeve strane prima dva povremena vodotoka Sakamavaka i Sikili, koji presuše od juna do novembra, ali se za monsuna pretvore u prave bujice.

Delta rijeke Mangoki (snimljena iz svemira)

Krečnjački prag masiva Nosi-Bositra preusmjerava Mangoki u pravcu zapada, kojim sad ravnomjerno teče do mora. Na tom dijelu korito rijeke je vrlo široko (1 - 2 km) a za poplava naraste na 5 - 6 km. Na ušću u more Mangoki formira veliku deltu karakterističnog trokutastog oblika, dubine 80 km i 50 km široke uz obalu. Ona je obrasla najvećom šumom mangrove na Madagaskaru [2].

Mangoki je dug 304 km [1] od svog ušća do spoja rijeka Matsiatra - Mananantanana koje ga formiraju. Ali ukoliko se Matsiatra promatra kao ista rijeka (samo drugog imena) tada je Mangoki ukupno dug 714 km[1], čak i duži ako bi se računalo da je izvor Matsiatre, rijeka Ihosi, - tad bi to bilo 821 km. Ako se računa tako, onda je Mangoki najduža rijeka na Madagaskaru, znatno duži od Betsiboka koji je dug, zajedno sa Mananarom, - samo 605 km. Ukupna površina sliva Mangokija je računajući tako - 55 750 km².[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]