Manastir Svete Melanije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Manastir Svete Melanije Rimljanke je srpski pravoslavni manastir u Zrenjaninu, eparhija banatska.

Istorija[uredi | uredi kod]

Manastir je osnovao episkop banatski dr Georgije Letić 1935. godine u severoistočnom delu Zrenjanina na mestu starog manastira Drenovca i posvetio ga Svetoj Melaniji.

Manastir je podignut u vizantijskom stilu, novi konak iz 1990. podignut je u moravskom stilu. Manastirsku crkvu je projektovao novosadski arhitekta Đorđe Tabaković 1935. godine. Rekostrukcija i dogradnja izvršena je 1986. godine pod rukovodstvom arhitekte Predraga Ristića. Ikonostas i freske radio je slikar iz Vršca Svetislav Vuković 1937. godine.

Bio je to prvi ženski manastir u Eparhiji banatskoj. Prva upraviteljica manastira bila je monahinja Petronija rođena Savić, rođena sestra naučnika lekara dr Vase Savića (1893-1939). Prva igumanija hadži Petronija Spakovski je pre monašenja bila zrenjaninska pesnikinja i učiteljica. Sahranjena je u manastirskoj kripti, kao i roditelji episkopa Georgija Letića i njegova sestra Olga.

U sklopu manastira nalazi se i kapela Svete Petke koju je 2004. osveštao episkop banatski Nikanor. U manastiru nalazi se čudotvorni izvor koji je jedno vreme bio presušio.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]