Manastir Kaludra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Manastir Kaludra je manastir Eparhije Budimljansko-nikšićke, Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u okolini Berana, u selu Kaludra, pored reke Kaludre.

Manastir Svetog Luke u Kaludri (9 km od Berana) je sazdan u doba Nemanjića (14. vek), a razoren u teškim vremenima ropstva pod Turcima (17. vek).

Na zahtev meštana sela Kaludre, početkom septembra 1991. godine, Polimski muzej iz Berana otpočeo je sistematska istraživanja na lokalitetu razorenog manastira. Neposredno ispod građevinskog šuta nađeni su komadi fresaka. Na južnoj površini stope časne Trpeze nalazio se natpis u sedam redova: „Dionisije.. crkvu s bratiam jaže ... učinih opštežitije tko će raskinuti de proklet ... oveh svjatih amin“. Ovaj natpis nam jedini svedoči da je ovde nekada bilo opštežiće.

Zgog ratnih sukoba tokom raspada bivše SFRJ i ekonomske krize radovi su obustavljeni da bi se nastavili tek 2001. godine. Na starim temeljima, podignut hram posvećen Svetom Apostolu Luki, zvonik i konak sa monaškim ćelijama.

Iste godine obnovljena je i Eparhija budimljansko-nikšićka.

U neposrednoj blizini manastira nalazi se čitav niz peštera-isposnica u kojima je u srednjem veku bio zastupljen keliotski tip života, te je otuda do danas u narodu sačuvan naziv Ćelije (Kelije).

U manastiru se čuva deo moštiju Svetog Apostola Luke, zaštitnika ove svete obitelji i delovi moštiju:

  • Svetog Velikomučenika Artemija,
  • Svetog Velikomučenika Evstatija Plakide,
  • Svetog Prepodobnomučenika Ignjatija Ivironskog

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]