Malajci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ne poistovećivati sa Malezijci.

Malajci (nizozemski Malayo, što dolazi od malajskog Melayu) je naziv za veliki broj srodni naroda koji žive na Malajskom arhipelagu i Malajskom poluotok u jugoistočnoj Aziji.

Oni predstavljaju dominantnu etničku grupu u Maleziji, Indoneziji, Bruneju, Filipinima i Istočnom Timoru; to područje zajedno sa Singapurom čini Malajski arhipelag.

U Singapuru su Malajci manjina jer veliki dio stanovništva čine nedavni kineski i južnoazijski imigranti i njihovi potomci. Također, iako tehnički nije dio Malajskog arhipelaga, najjužniji dio Tajlandaregija Pattani – je uglavnom nastanjena Malajcima. Oni su potomci migranata sa susjednih otoka Malajskog arhipelaga koji su kasnije uspostavili Kraljevstvo Pattani, jedan od mnogih islamskih sultanata stvorenih tokom islamske ekspanzije u jugoistočnu Aziju.

Malajce se tradicionalno klasificira kao dio mongoloidne rase, zajedno s ostalim azijatskim narodima kao štoinezi]], Japanci, Korejci, Mongoli, Tajlanđani, Vijetnamci itd.

Malajci su lingvistički povezani s polinezijskim i mikronezijskim grupama na centralnom Pacifiku, s obzirom da pripadaju velikoj austronezijskoj porodici jezika. Postoje dokazi koji ukazuju da Polinežani i Mikronežani potiču – barem djelomično – od moreplovaca malajske rase, te Melanežana. Malajci imaju crnu kosu te osu obično tamnije boje kože, odnosno tamnosmeđe na južnijim dijelovima Malajskog arhipelaga.

Povezano[uredi | uredi kod]