Machine Gun Kelly

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
George Barnes
Machine Gun Kelly
policijska fotografija Georgea "Machine Gun Kelly" Barnesa
Biografski podatci
Puno imeGeorge Francis Barnes Jr.
Rođenje(1900-07-18)18. 7. 1900.
Chicago, Illinois, SAD
Smrt18. 7. 1954. (dob: 54)
Federalna kaznionica Leavenworth, Leavenworth, Kansas, SAD
Karijera
Zanimanjegangster, krijumčar alkohlonih pića i poslovni čovjek

George Francis Barnes Jr. (18. jul 1900 - 18. jul 1954), poznatiji pod nadimkom Machine Gun Kelly (sh. Mitraljez Kelly) bio je američki profesionalni kriminalac, poznat kao jedna od prvih meta kampanje protiv gangstera i drugih "državnih neprijatelja" koju je 1930-ih vodio FBI pod vodstvom J. Edgara Hoovera.

Porijeklom iz irskoameričke porodice, Barnes je karijeru započeo kao krijumčar alkoholnhih pića za vrijeme Prohibicije 1920-ih. Godine 1928. je zbog krijumčarenja uhapšen, ali je rano pušten zbog uzornog vladanja. Po izlasku se oženio za Kathryn Thorne, te nabavio automat Thompson koga će koristiti u pljačkama banaka i po kome će dobiti nadimak.

22. jula 1933. je zajedno sa Alanom L. Batesom u Oklahoma Cityju provalio u dom naftnog tajkuna Charlesa Urschela te ga oteo dok je sa prijateljem igrao bridž. Urschel je odveden na farmu u teksaškom gradu Paradise, te je pušten osam dana kasnije, nakon što je porodica platila otkupninu. Za cijeli slučaj se odmah zainteresirao Hoover, koji je nastojao preko istrage skrenuti pažnju javnosti na svoju dotada nepoznatu agenciju, kao i iskoristiti nove federalne zakone protiv otmičara, izglasane nakon slučaja Lindbergh. Istrazi je značajno pomogao Urschel koji se, iako sve vrijeme vezanih očiju, pobrinuo zapamtiti dovoljno detalja i ostaviti dovoljno diskretnih tragova da se identificira farma, uhapse njeni vlasnici, a potom lociraju Barnes i njegovi suradnici.

Barnesa i njegovu suprugu su agenti FBI uhapsili 26. septembra 1933. u Memphisu. Tom prilikom je Barnes navodno zavikao "Ne pucajte, v(ladini) ljudi" (engl. G-Men), davši tako nadimak pripadnicima Hooverove agencije. 12. oktobra je Barnes osuđen na doživotni zatvor; proces je ušao u historiju kao prvi na kome je dozvoljen pristup filmskim kamerama u sudnicu i prvi u kome se optuženike prevozilo avionima. Barnes je sljedećih 17 godina proveo u zatvoru Alcatraz gdje je dobio reputaciju mirnog i uzornog zatvorenika. Godine 1951. je prebačen u Fort Leavenworth gdje je nekoliko godina kasnije umro od srčanog udara.

Barnes je kasnije postao predmetom odnosno likom brojnih knjiga, stripova i filmova. Vjerojatno najpoznatije ostvarenje od svih je film Machine Gun Kelly iz 1958. gdje ga je tumačio Charles Bronson.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]