MPAA-in sistem filmskih rejtinga

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice MPAA rejting)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Rangiranje filmova po sistemu Američke filmske asocijacije (Motion Picture Association of America, skraćeno MPAA) koristi se u Sjedinjenim Državama kako bi se odredilo da li je sadržaj filma prigodan za pojedine delove publike. To je jedan od mnogih sistema rangiranja filmova koji se koristi da bi pomogao rmušterijama da odluče koji filmovi nisu pogodni za decu ili adolescente.

Ovo je najpoznatiji sistem rangiranja u SAD za klasifikaciju potencijalno uvredljivog sadržaja, ali se uglavnom ne koristi izvan filmske industrije, jer je MPAA registrovala svaki rang. Ovaj sistem je kritikovan zbog svoje tajnovitosti[1] i zbog toga što je cenzura izraženija za scene seksa nego za scene nasilja.

Rangiranje[uredi | uredi kod]

Trenutne MPAA oznake su:

Oznaka
Tekst
G rating symbol
G rating symbol
G - General Audiences
Pogodno za sve uzraste
PG rating symbol
PG rating symbol
PG - Parental Guidance Suggested
Preporučuje se prisustvo roditelja jer materijal možda nije prigodan za decu.
PG-13 rating symbol
PG-13 rating symbol
PG-13 - Parents Strongly Cautioned
Preporučuje se strogi nadzor roditelja, jer materijal možda nije prigodan za decu mlađu od 13 godina.
R rating symbol
R rating symbol
R - Restricted
Nije dozvoljeno prikazivanje deci mlađoj 16 godina bez pratnje roditelja.
Nc-17 rating symbol
Nc-17 rating symbol
NC-17
Nije dozvoljeno prikazivanje deci mlađoj 17 godina.

Ukoliko film nije poslat na rangiranje, koristi se oznaka NR (Not Rated). Međutim, NR nije zvanična klasifikacija Američke filmske asocijacije. Filmovi koje MPAA nije rangirala, a za koje se očekuje da će biti rangirani često se reklamiraju uz obaveštenje "This Film is Not Yet Rated" (Ovaj film još uvek nije rangiran) ili, ređe, "Rating Pending" (Rangiranje u toku).

Sistem je uveden 1968. godine kada je MPAA bila prisiljena ukinuti svoj dotadašnji strogi cenzorski Kodeks (Hejsov kodeks), odnosno dozvoliti holivudskim studijima da filmove snimaju bez prethodnog odobrenja tadašnjeg cenzorskog odbora. Umesto toga je uvedena klasifikacija kojom se briga oko prikazivanja primerenog sadržaja prenela na distributere i vlasnike bioskopa. Originalno su uvedene četiri kategorije: G (za svu), M (za "zrelu" publiku uz roditeljsko vođenje), R (za decu ispod 16 godina u pratnji roditelja) i X (za odraslu publiku iznad 18 godina). Godine 1970. je zbog konfuzije oko značenja reči "mature" M rejting promenjen u "GP", a 1972. godine u današnji "PG". Godine 1984. je, pak, uveden rejting "PG-13" za filmove "koji se ne preporučaju deci ispod 13 godina". S obzirom da je rejting X stekao reputaciju isključivo vezanu za pornografske filmove, odnosno takvim ga je neovlašteno u reklamne svrhe počela koristiti i ne-hollywoodska industrija seksa, godine 1990. je uveden rejting NC-17, koji je originalno trebao biti zamišljen za "ozbiljne" umetničke filmove.

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]