M22

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

M22 Skakavac je bio američki tenk tijekom drugog svjetskog rata

Nastanak i korištenje[uredi | uredi kod]

Osnovna ideja za nastanak ovog oklopnog vozila je bila ona o potrebi za tenkom koji će biti dovoljno lagan za prevoženje u transportom avionu. Na kraju taj zadatak je bio samo djelomično ispunjen pošto za njegovo smještanje u najveći američki avion trebalo mu je skinut kupolu, koja bi se nakon spuštanja letjelice trebala postavljat natrag na mjesto.

Kako je poanta zračno-desantnih trupa prije svega brzina ta procedura je M22 Skakavac proglasila proizvodnom greškom. Iako je ovaj tenk bio prvi put razvijen još 1941 . godine on nije bio upotrebljen sve do 1945 . godine kada ga Britanci koriste za prelazak Rajne. Orginalno ime ovog tenka je bilo samo M22 dok su mu nadimak Skakavac darovali Englezi iz sasma razumljivog razloga.

Oprema[uredi | uredi kod]

Isto što vrijedi i za M3/M5 Stuart vrijedi vrijedi i za ovaj tenk. S svojim topom od samo 37 mm on je bio nesposoban za borbu protiv ijednog neprijateljskog tenka. Slično vrijedi i za oklop koji s svojom debljinom od samo 25 mm može biti probijen od bilo kojeg protivničkog topa. Ti podaci postaju razlog zašto ovaj američki proizvod amerikanci nisu nikad upotrebljavali u borbi.

Proizvedeno je sveukupno 830 tenkova M22 Skakavac. Nakon drugog svjetskog rata nekoliko njegovih primjeraka je završilo u Egiptu.