Lucije Volumnije Flama Violens

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Lucius Volumnius Flamma Violens)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lucius Volumnius Flamma Violens
rimski fasces
Rođenjecca. 340. pne.
Smrtca. 273. pne.
Zanimanjevojnik i konzul Rimske Republike
Suprug/aVirginija, kći Aula Verginija

Lucije Volumnije Flama Violens (Lucius Volumnius Flamma Violens) bio je rimski političar, najpoznatiji po tome što je bio prvi konzul iz plebejskog gensa (novus homo).

Rimska Republika je, nastojeći zaustaviti viševjekovni sukob patricija i plebejaca, godine 367. pne. zakonom Lex Licinia Sextia uvela odredbu da jedno od dva konzulska mjesta mora biti rezervirano za plebejce, ali se ona u praksi nije primjenjivala sve do 307. pne. kada je Volumnije prvi put izabran. [1] Volumnijev kolega je bio Apije Klaudije Ceko.

Kada je godine 298. pne. izbio treći samnitski rat, Volumnije je bio imenovan komandantom svih rimskih snaga u Samniumu. Godine 298. pne. ponovno je izabran za konzula i ponovno mu je kolega bio Apije. Njih dvojica su na rijeci Volturno razbili samnitsko-etrursku vojsku.[2]

Volumnije je poznat i po tome što je oženio Virginiju, kći patricija Aula Verginija. Godine 295. pne. su patricijske matrone uvrijedila Virginiju, ne dozvolivši joj pristup oltaru Pudicitije Patricije, gdje se slavila pudicitia, ženska čednost. Obrazloženje je bilo da je Virginija udajom za plebejca prestala biti čedna. Verginija je zbog toga u svojoj kući sagradila novi oltar zvan Plebeia Pudicitia oko koga su se okupljale plebejke.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Kurt Raaflaub, ed., Social Struggles in Archaic Rome: New Perspectives on the Conflict of the Orders (University of California Press, 1986)
  2. Livy's History, Book X, 20 at mcadams.posc.mu.edu (pristup 30. novembar 2007.)


Prethodi:
Publius Decius Mus i Quintus Fabius Maximus Rullianus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Apijem Klaudijem Cekom
307. pne.
Slijedi:
Quintus Marcius Tremulus i Publius Cornelius Arvina
Prethodi:
Quintus Fabius Maximus Rullianus and Publius Decius Mus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Apijem Klaudijem Cekom
296. pne.
Slijedi:
Quintus Fabius Maximus Rullianus i Publius Decius Mus