Lucije Cezenije Pet

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Lucius Caesennius Paetus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lucije Junije Cezenije Pet (Lucius Junius Caesennius Paetus, cca. 20 - 72?) bio je rimski plemić, političar i vojskovođa iz doba prijelaza od Julijevsko-Klaudijevske u Flavijevsku dinastiju. Pripadao je porodici Junijevaca, a godine 61. je pod Neronom imenovan za konzula.

Sljedeće godine je imenovan za guvernera Kapadokije, te mu je povjereno da čuva područja koja je Gnej Domicije Korbulon zauzeo u ratu protiv Parta. Za Cezenija se navodi kako je prezirao Korbulona, smatrajući ga svojim suparnikom. Međutim, iste godine je na čelu snaga koje su tvorile XII i IV skitska legija u bitci kod Randeje doživio katastrofalan poraz od partsko-armenskih snaga pod Tiridatom. Da poniženje bude veće, najveći dio vojske je preživio bitku, ali je zarobljen, te je, zajedno sa Cezenije pušten natrag u Rim nakon prolaska ispod jarma kao simboličke geste pokoravanja. Neron je nakon toga bio prisiljen vratiti komandu Korbulonu.

Usprkos tog debakla, Pet je - vjerojatno zahvaljujući ženidbi za kćer Tita Flavija Sabina - godine 70. uspio steći povjerenje novog cara Vespazijana te je imenovan za guvernera Sirije. Dvije godine kasnije je optužio Antioha IV Epifana, kralja rimske klijentske države Komagene kako sa svojom porodicom namjerava prijeći na stranu Parta. Pet je pokrenuo pohod na Komagenu, ali je Antioh odlučio ne pružiti otpor te je s porodicom pobjegao Partima. Nešto kasnije se iz izgnanstva vratio na rimsku teritoriju kako bi se pokušao osloboditi optužbi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Christian Settipani. Continuité gentilice et continuité sénatoriale dans les familles sénatoriales romaines à l'époque impériale, 2000
Prethodi:
Neron i Cossus Cornelius Lentulus
Konzul Rimskog Carstva sa Publijem Petronijem Turpilijanom
61
Slijedi:
Publius Marius i L. Afinius Gallus