Lucije Apulej Saturnin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lucije Apulej Saturnin (Lucius Appuleius Saturninus, ? - decembar 100. pne.) bio je rimski političar iz perioda kasne Republike, poznat kao predstavnik stranke populara i bliski saveznik Gaja Marija. Karijeru je započeo godine 104. pne. kao ispočetka stranački neopredijeljeni kvestor, u čijoj je nadležnosti bila luka Ostija. Kada ga je rimski Senat iznenada smijenio s optimatskim kandidatom Markom Emilijem Skaurom, prešao je popularima. Kada je godine 103. pne. izabran za tribuna, postao je jedan od glavnih Marijevih saveznika i pomogao mu osvojiti četvrti mandat. Kao tribun se istakao zahtjevima za radikalne reforme i vrijeđanjem aristokracije. Nakon Marijevog povratka iz cimbrijskog rata Saturnin je pomogao Mariju osvojiti šesti mandat, a istovremeno je sklopio i savez s popularskim političarom Gajom Servilijem Glaucijom, stvorivši tako jedan od prvih trijumvirata u rimskoj političkoj historiji.

Saturninov radikalizam je, međutim, postepeno doveo do udaljavanja od Marija; Saturnin i Glaucija su, ostavši sami, krajem 100. pne. nastojali svoje pozicije očuvati izborima za tribuna i konzula. Kada je glavni Glaucijin protukandidat Gaj Memije ubijen, za to su optuženi Glaucijini i Saturninovi agenti. Zgrožena Javnost se okrenula protiv Saturnina, a rimski Senat ga proglasio neprijateljem naroda. Gaj Marije, kome je isticao mandat, nevoljko je poslušao nalog i vojnom silom krenuo na Saturnina i njegove pristaše na Rimski Forum|Forumu. Saturnin je poražen, te se sklonio u hram na Kapitolu. Tamo se predao Mariju uz uvjet da mu se poštedi život. Dok su ga sporovodili, bijesni senatori su ga gađali crijepovima, pogodili i ubili.

Marije je zbog sudjelovanja u likvidaciji nekadašnjeg bliskog saveznika izgubio politički kapital, te se na deset godina povukao iz javnog života.