Lucifer (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lucifer
Žanrfantazija
policijska drama
dramedija
misterija
krimi
horror
FormatTV serija
KreatorTom Kapinos
NastupajuTom Ellis
Lauren German
Kevin Alejandro
D. B. Woodside
Lesley-Ann Brandt
Scarlett Estevez
Kevin Rankin
Rachael Harris
Tricia Helfer
Aimee Garcia
Tom Welling
Kompozitor(i)Ben Decter
Jeff Russo
Marco Beltrami
Dennis Smith
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona6
Broj epizoda93 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Tom Kapinos
Ildy Modrovich
Len Wiseman
Jonathan Littman
Jerry Bruckheimer
Joe Henderson
Producent(i)Alex Katsnelson
Michael Azzolino
Erik Holmberg
Karen Gaviola
Montažer(i)Marc Pattavina
Ray Daniels III
Fred Peterson
Hector Carrillo
Matt Coleshill
Jill D'Agnenica
Postavke kamereSingle-camera
Trajanje43 minute
Producentska kompanija/eJerry Bruckheimer Television
Vertigo (DC Entertainment)
Warner Bros. Television
DistributerWarner Bros. Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanalFox
Originalno prikazivanje25. 1. 2016 (2016-01-25) – sad (sad)
Eksterni linkovi
Službene stranice

Lucifer je američka fantastična policijska dramska TV serija koju je razvio Tom Kapinos i premijerno je prikazana na Foxu 25. siječnja 2016. godine.[1][2] U njoj se pojavljuje lik kojeg su stvorili Neil Gaiman, Sam Kieth i Mike Dringenberg, preuzet iz serije stripova The Sandman, koji je kasnije postao protagonist spin-off serije stripova Lucifer, pisca Mikea Careyja, oboje u izdanju Vertiga, DC Comicsa.

Opis[uredi | uredi kod]

Serija se usredotočuje na Lucifera Morningstara, gospodara pakla, koji je nezadovoljan svojim životom u paklu, te odbacuje svoj tron i napušta svoje kraljevstvo. Odlazi u Los Angeles, gdje kao otvara noćni klub "Lux". Postaje upleten u jedan policijski slučaj, pa potom biva pozvan na mjesto savjetnika u LAPD.

Epizode[uredi | uredi kod]

U travnju 2016. godine, Fox je odobrio snimanje druge sezone, koja je premijerno prikazana 19. rujna 2016. godine.[3] Dana 31. listopada 2016. godine, Fox je najavio da su odobrili punu 22-epizodnu drugu sezonu.[4] Dana 13. veljače 2017. godine, Fox je naručio treću sezonu od isprva 22 epizode, a počela je sa prikazivanjem 2. listopada 2017. godine.[5][6] U ožujku 2017. godine, odlučeno je da će se posljednje četiri epizode iz druge sezone prebaciti u treću, pa druga sezona ima 18 epizoda, a treća 26.[7][8] Potom 22. siječnja 2018, pisac Chris Rafferty je napomenuo da će treća sezona imati 24 epizode. Showrunner Ildy Modrovich je kasnije potvrdila da će se posljednje dvije epizode treće sezone prikazati u četvrtoj, ako je bude.[9]


Sezona epizoda Originalna premijera
Prva prikazana Posljednja prikazana
1 13 25. 1. 2016 (2016-01-25) 25. 4. 2016 (2016-04-25)
2 18 19. 9. 2016 (2016-09-19) 29. 5. 2017 (2017-05-29)
3 24[10] 2. 10. 2017 (2017-10-02) 14. 5. 2018 (2018-05-14)[10]

Glumci i uloge[uredi | uredi kod]

  • Tom Ellis kao Lucifer Morningstar:[11] Gospodar pakla, kome je dosadio život u paklu pa ga napušta i odlazi u Los Angeles, gdje postaje savjetnik LAPD i vodi luksuzni noćni klub "Lux". Lucifer često ljudima govori da je on đavo i otvoren je oko toga, iako ga malo tko shvata ozbiljno. On je pali anđeo, besmrtan, i pored moći poput nadljudske snage i nepovredivosti, ima natprirodnu moć da natjera ljude da mu kažu svoje skrivene požude. Kada je stigao u Los Angeles, odsjekao si je krila. Lucifer je veoma seksualan i može se učiniti neodoljivim mnogim ljudima.
  • Lauren German kao detektiv Chloe Decker:[12] Kao i njen otac prije nje, ona je LAPD detektiv za ubojstva. Razrješava zločine sa Luciferom nakon što se on zainteresuje za nju, jer je imuna na njegove moći. Zbog prethodnog incidenta vezanog za pucanje u policajca, kolege je odbacuju, što rezultuje njenim uparivanjem sa Luciferom kao civilnim savjetnikom. Kada se nalazi oko Lucifera, on postaje podložan fizičkim ozljedama. Njen bivši muž, Dan, također je u LAPD i imaju zajedničku kćerku, Trixie. Chloeina udova majka Penelope (Rebecca De Mornay) je glumica, kao što je i Chloe bila nakratko. U drugoj sezoni je otkriveno da je Penelope jalova i da je Chloeino začeće čudo, koje je izveo bog uz pomoć Amenadiela.
  • Kevin Alejandro kao detektiv Daniel "Dan" Espinoza:[13] Detektiv za ubojstva LAPD-a i Chloein bivši muž. Gaji odbojnost prema Luciferu zbog njegovog prijateljstva sa Chloe i Trixie, ali kako vrijeme prolazi Dan i Lucifer se povremeno i slože. Lucifer ga neprestano naziva "detektiv Douche".
  • D. B. Woodside kao Amenadiel:[14] Anđeo, Luciferov stariji brat i najstariji od djece. Njegove fizičke moći su slične Luciferovima, a pored toga može i da zaustavi vrijeme. Stiže u Los Angeles da nagovori Lucifera da se vrati u pakao, a nakon što ne uspije, pokušava na razne načine da ga natjera na to. Za razliku od Lucifera, Amenadiel je uvijek pratio božija naređenja, ali kako vrijeme prolazi, počinje preispitivati svoje izbore.
  • Lesley-Ann Brandt kao Mazikeen:[15][16] Prijateljica i vjerno saveznik Lucifera Morningstara, kraće "Maze". Ona je demon koji ga je, nakon što je bila njegov glavni mučitelj, dopratila iz pakla u Los Angeles i radila za šankom i kao tjelohranitelj u Luciferovom klubu.
  • Scarlett Estevez kao Beatrice "Trixie" Espinoza:[17] Chloeina i Danova sedmogodišnja (na početku serije) kćerka, koja se sprijatelji sa Luciferom i Mazikeen.
  • Rachael Harris kao dr Linda Martin:[14] Luciferov psihoterapeut sa stanfordskom naobrazbom, koja isprva prihvata "isplate" od njega u vidu seksa. Kao i skoro svi ostali, dr Martin ne vjeruje onome što Lucifer kaže i isprva vjeruje da Lucifer koristi religijske metafore da opiše sebe i svoju disfunkcionalnu obitelj, sve dok Lucifer ne pokaže sebe u drugoj sezoni, što je vidno potresa. Prije ovoga njeni pokušaji da pomogne Luciferu da riješi svoje emocionalne i lične probleme imali su ograničen uspjeh, jer ona nije smatrala ono što on govori istinom, kao i zbog toga što Lucifer ima tendenciju da pogrešno razumije i primijeni njene savjete. Dr Martin na kraju postaje dio Luciferovog kruga prijatelja.
  • Kevin Rankin kao detektiv Malcolm Graham (sezona 1):[18] Policajac upucan prije početka radnje serije. Chloe Decker je svjedočila pucanju, koje se dogodilo tijekom Malcolmovog tajnog sastanka sa osumnjičenim kriminalcem. Nakon toga je završio u komi. Nakratko je umro, ali ga je Amenadiel vratio iz pakla da ubije Lucifera, ali biva ubijen na kraju prve sezone.
  • Tricia Helfer kao Charlotte Richards/"Mama" (sezona 2–sad):[19] Luciferova i Amenadielova majka i protjerana žena boga, koja se izbavila iz svog zatvora u paklu. Opisana je kao "božica svega storenog", ali njeno ime i prava priroda ostaju nepoznati. Navodno je uzrokovala kuge i poplave prije njenog zatvaranja i želi da se osveti bivšem mužu. Na Zemlji boravi u tijelu Charlotte Richards, ubijene odvjetnice. Na kraju druge sezone napušta svemir, nakon što joj je Lucifer predložio da napravi svoj vlastiti svijet. Njen odlazak oživljava ljudsku Charlotte koja se ne sjeća svoga vremena kao "Mame", ali se sjeća boravka u paklu. Iz straha pokušava da bude bolja osoba, te počinje raditi za DA-ov ured u trećoj sezoni.
  • Aimee Garcia kao Ella Lopez (sezona 2–sad):[20] Forenzičarka koja radi u LAPD i pomaže Chloe i Luciferu sa slučajevima. Ella potječe iz Detroita i odrasla je sa četvoricom braće. Ella nosi raspeće, pa je i Lucifer i Chloe priupituju o njenoj vjeri; prema Elli, ona je imala tetku časnu sestru, koja ju je ipak učila da je u redu sumnjati u stvari, pa Ella vjeruje da je sumnja čini boljom znanstvenicom.
  • Tom Welling kao poručnik Marcus Pierce / Cain (sezona 3): Veoma poštovani policijski poručnik koji nadgleda rad Chloe, Dana i Elle u postaji.[21] Otkriveno je da je on besmrtni Cain, prvi svjetski ubojica koji je osuđen da zauvijek luta zemljom.[22]
  • Lauren Lapkus kao Bree / Abel (sezona 3):[23] Cainov mrtvi brat, koji je iz nepoznatih razloga poslan u pakao nakon svoga ubojstva. Pierce/Cain otkriva da je Abel bio jednako zao kao on i da je jednostavno izgubio bitku. Maze otkriva da je Abel bio prva duša mučena u paklu. Abelova duša se ponovo pojavljuje na Zemlji u tijelu Bree, žene koja je umrla u eksploziji.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Fox Nabs DC Entertainment 'Lucifer' Drama From Tom Kapinos As Put Pilot”. Deadline Hollywood. 
  2. „'Idol,' 'New Girl' get Fox winter premiere dates”. USA Today. 
  3. „Fox Sets Fall 2016 Premiere Dates, Goes For Traditional Rolloutx”. Deadline. 
  4. „FOX Orders Full Second Season of "Lucifer"”. The Futon Critic. 
  5. „‘Lucifer’ Renewed For Season 3 By Fox”. Deadline.com. 
  6. „Fox Sets Fall Premiere Dates, Including ‘Empire,’ ‘The Gifted,’ ‘The Orville’”. Variety. 
  7. „‘Lucifer’ Season 3 To Be Supersized After 4 Season 2 Episodes Migrate To 2017-18”. Deadline.com. 
  8. „‘Lucifer’ Season 2 Cut From 22 Episodes To 18; Four Episodes To Be Part Of Season 3”. International Business Times. 
  9. Ildy Modrovich. „Season finale was directed by @eagleegilsson actually! The last two episodes produced will air next season... WHEN we get it. Right??? Everyone cross fingers. @LuciferDaily #lucifer” (tvit). 
  10. 10,0 10,1 „Shows A-Z – lucifer on fox”. The Futon Critic. 
  11. „LUCIFER Cast For New FOX Pilot”. Newsarama.com. 
  12. „‘Lucifer’ Season 2 Spoilers: What Happened In Episode 10? Fall Finale ‘Quid Pro Ho’ Reveals That Chloe Decker Is Special (RECAP)”. 
  13. „Kevin Alejandro Joins Fox Series 'Lucifer' As Regular In Recasting”. Deadline. 
  14. 14,0 14,1 „D.B. Woodside And Rachael Harris Board 'Lucifer'”. DCtvuniverse.com. Arhivirano iz originala na datum 2. travnja, 2015. godine. 
  15. „Lesley-Ann Brandt Joins 'Lucifer' Fox Pilot in Recasting”. Deadline. 
  16. „‘Lucifer’ TV Show Recasts Maze with ‘Gotham’ Cast Member Lesley-Ann Brandt”. Screen Rant. 
  17. „Fox Adds DC Comics Drama 'Lucifer' & 'Minority Report' to 2015–16 Slate”. Variety. 
  18. „Fox's 'Lucifer' Casts Kevin Rankin”. Deadline.com. 
  19. „Tricia Helfer Joins Lucifer Season 2 as Literally the Mother From Hell”. TV Line. 
  20. „'Lucifer' Adds 'Dexter' Alum Aimee Garcia as Series Regular for Season 2”. Hollywood Reporter. 
  21. „Tom Welling Joins Cast of ‘Lucifer’ for Season 3”. 
  22. „Lucifer's Tom Ellis: Sinnerman Story Twist 'Opens Up a Nice Can of Worms,' Tees Up a 'Strange Bromance'”. TV Line. 
  23. „'Lucifer' Season 3 Casts Cain's Brother Abel With Lauren Lapkus”. Tv Line. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]