Lozi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava naroda Lozi

Lozi je naziv za Bantu etničku grupu koja živi uglavnom u zapadnoj Zambiji, u regiji zvanoj Barotseland. Lozi se također mogu naći u Namibiji, Angoli i Bocvani.

Ime[uredi | uredi kod]

Riječ Lozi znači 'ravnica' u Makololo jeziku, što označava ravnicu oko rijeke Zambezi gdje živi većina Lozija. Može se izgovarti kao Lotse or Rotse, s time da je Lozi nastalo kod njemačkih misionara u današnjoj Namibiji. Mu- and Ba- su prefiksi za singular i plural u Bantu jezicima, pa Murotse znači 'osoba iz ravnice' dok Barotse znači 'ljudi iz ravnice'.

Historija[uredi | uredi kod]

Iako Lozi tradicija govori kako su stalno obitavali u Barotselandu, vjeruje se kako su njihovi preci migrirali u Zapadnu Zambiju iz današnje Demokratske republike Kongo u 17. i 18. vijeku. Oko godine 1830. Makololo narod, koga je iz današnje Južne Afrike protjerala najezda Zulua pod Shakom, napao je Barotseland i osvojio Lozije. Vladali su sve do godine 1864. kada ih je svrgnuo ustanak Lozija.

Lozi su dugo vremena bili monarhija kojom je upravlajo kralj zvan 'Litunga'. U kasnom 19. vijeku Lozima je vladao Lewanika, čija je vladavina trajala kao Litunge trajala 50 godina. Lewanika je doveo Barotseland pod britansku vlast kada se godine 1890. sporazumio sa Cecilom Rhodesom da oblast postane protektorat.

Iako je Barotseland bio uključen u Sjevernu Rodeziju, sačuvao je znatnu autonomiju, što se zadržalo i kada je Sjeverna Rodezija postala nezavisna država Zambija godine 1964. Iako je prije kolonijalnog doba regija bila samodostatna po pitanju hrane te istu izvuzila u okolne oblasti, danas predstavlja najnerazvijeniju oblast Zambije, sa samo jednom asfaltiranom cestom u provinciji, od Lusake do Mongua, te s neredovitom opskrbom električne energije. U oblasti postoji određena podrška zahtjevima za većom autonomijom unutar Zambije odnosno nezavisnom državom.

Kultura[uredi | uredi kod]

Lozi društvo je duboko podijeljeno na klase, s monarhom na vrhu i njegovim rođacima koji drže važne položaje u društvu. Monarh je poznat kao Litunga i u Lozi društvu se trpi vrlo malo kritike prema Litungi, čak i ako je nepopularan. Kada neki stranac kritizira Litungu, Loziji to drže kao kritiku cijelog naroda.

Lozi kultura je bitno određena plavnim ciklusima rijeke Zambezi, tako da svake godine dolazi do redovne migracije iz nizina prema višem terenu na početku kišne sezone. Najpoznatiji od tih festivala je Kuomboka, u kom se Litunga premješta iz Lealuija u plavnoj nizini do Limulunge na visoravni. Kuomboka obično započinje u februaru ili martu.

Jezik[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]