Lovro Klemenčič

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
LOVRO KLEMENČIČ
Lovro Klemenčič
Datum rođenja8. novembar 1891.
Mesto rođenjaŠentvidu kod Stične

 Austrougarska
Datum smrti28. jul 1928. (37 god.)
Mesto smrtiPodbrezje, kod Kranja

 Kraljevina SHS
Član KPJ od1920.
Učešće u ratovimaPrvi svetski rat

Lovro Klemenčič (18911928) je bio slovenski komunista, učesnik Oktobarske revolucije i aktivista KPJ.

Biografija[uredi | uredi kod]

Lovro Klemenčič rođen je 9. avgusta 1891. godine u Šentvidu kod Stične. Kao student medicine u Beču, 1912. godine postao je jedan od vodećih članova nacionalno-revolucionarne organizacije „Preporod“ i saradnik njenog istoimenog lista. 1913. godine otputovao je u Rusiju gde se zbližio s eserima. Na početku Prvog svetskog rata predao se Rusima. Kasnije je kao dobrovoljac bio u Srbiji, na Krfu i u Solunu, odakle je 1917. godine otputovao u Rusiju da bi publicistički delovao za demokratsko ujedinjenje Južnih Slovena.

Pod uticajem Oktobarske revolucije pridružio se boljševicima i vratio se u domovinu 1919. godine da bi se posvetio organizovanju levog krila u slovenačkoj socijaldemokratiji. Posle otcepljenja levice osnovao je zajedno sa Vladislavom Fabijančičem u maju 1920. godine slovenački organ Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), „Rdeči prapor“. Posle Vukovarskog kongresa bio je prvi sekretar Pokrajinskog komiteta kpj za Sloveniju. U Ustavotvornu skupštinu izabran je na listi KPJ u Makedoniji. Posle donošenja Obznane i Zakona o zaštiti države osnovao je 1921. godine legalni organ KPJ „Delavske novice“.

Zbog široke lokalne, odnosno pokrajinske, primene taktike jedinstvenog fronta prvo sa socijalistima i hršćanskim socijalistima na izborima marta 1923. godine, kao i zbog negativnog odnosa prema Nezavisnoj radničkoj partiji Jugoslavije koja je u to vreme osnovana, bio je u aprilu 1923. uklonjen s položaja pokrajinskog sekretara i isključen iz KPJ. Godine 1925. se priključio Bernotovoj socijalističkoj frakciji, uticao na njenu radikalizaciju i na zajedničko istupanje sa KPJ na parlamentarnim izborima 1927. godine.

Umro je 28. jula 1928. godine u Podbrezju.

Literatura[uredi | uredi kod]