Ljubač (Ražanac)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ljubač
Ljubač na mapi Hrvatske
Ljubač
Ljubač
Županija Zadarska
Općina/Grad Ražanac
Najbliži (veći) grad Zadar
Geografske koordinate
 - z. š. 44.262 N
 - z. d. 15.297 E
Pošta 23248 Ražanac
Autooznaka ZD
Ljubač — zalazak sunca

Ljubač je naselje u južnom dijelu općine Ražanac u Zadarskoj županiji. Naselje se nalazi u Ljubačkom zaljevu na čijim je vratima Paški most. Stari dio mjesta je građen u tipično primorskom stilu, tijesno povezanih kuća i uskim ulicama. Ljubač se spominje već 1205. godine pod imenom Castrum Jubae. Prema popisu iz 2001. godine imao je 475 stanovnika.[1] Glavne gospodarske grane su turizam i maslinarstvo. Mlađa populacija uglavnom radi u 15-ak kilometara udaljenom Zadru a starija uživa mirovine zarađene u SAD, Australiji, Njemačkoj, te uglavnom Rijeci i Zadru. Raritet Ljupča je da, od preko 200 kuća, samo je desetak vikendica neautohtonog pučanstva.

Na brdu poviše mjesta nalazi se bogato arheološko nalazište iz srednjeg paleolitika.

Povijest[uredi | uredi kod]

U blizini mjesta, pored mosta na Pagu je Kula Ljubač.

Prezimena[uredi | uredi kod]

  • Ivanac, Jordan, Gažić, Lazanja, Marelja, Tićak, Perković, Miočić, Vukas, Jeras, Stojić, Gruban, Marušić, Miletić, Matak, Borzin, Dušević, Bonato, Kojić.

Poznate osobe[uredi | uredi kod]

  • Juraj Baraković - obitelj Baraković živjela je u Plemićima/Gradini/ ispod liburnske gradine Venac u području povijesnog Ljupča. Iz te obitelji potječe naš znameniti i jedan od najstarijih pjesnika iz 16. i s početka 17. stoljeća, Juraj Baraković (1548.–1628.). Juraj Baraković je kanonik. Majka mu je Zadranka. Otac Jurin poveo je svoju ženu na svoje imanje u Plemićima, gdje se rodio Juraj 1548. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Ljubač (Ražanac) treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.