Liudolf od Švapske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Liudolf, vojvoda od Švapske)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Liudolf (930 – 6. septembar 957) je bio vojvoda Švapske od 950. do 954. Bio je sin njemačkog kralja Otona I i njegove supruge Eadgyth, kćeri engleskog kralja Edwarda Starijeg.

Liudolf se oženio za Idu, kćer švapskog vojvode Hermana I. Kada je Herman died, Oton je svog najstarijeg sina imenovao vojvodom Švapske. Liudolf se pokazao popularnim vladarom. Kada je godine 951. Berengar II uzurpirao italijansko prijestolje, Liudolf je pokrenuo invaziju kako bi ga zbacio; međutim trupe njegovog oca su bile brže, ostavivši ga bez plijena. Liudolf se nakon očeve ženidbe za Adelaide, udovicu italijanskog kralja, osjetio ugroženim. Zbog toga je 953. protiv oca podigao ustanak, kojemu se, osim matičnog vojvodstva, priključio i njegov šurjak, lotaringijski vojvoda Konrad Crveni. U kompliciranom dinastijskom sukobu Konradovi podanici u Lotaringiji su se opredijelili za Otona, dok su Bavarci stali na stranu Liudolfa, iako je njihov vojvoda, Liudolfov stric Heinrich ostao vjeran bratu. Na kraju je Oton porazio ustanike, a Liudolfu je oduzeto vojvodstvo. Liudolf se nešto kasnije pomirio sa ocem. Kada je Berengar u Italiji digao novi ustanak, Liudolf je za račun oca napao Italiju i osvojio niz gradova. Usred uspješnog pohoda ga je iznenada pogodila groznica od koje je umro u Pombiji kraj Novare. Sahranjen je u opatiji sv. Albana u Mainzu.

Sa idom je imao sina po imenu Otto, koji je kasnije postao vojvoda Švapske i Bavarske. Njegova kćer Mathilde je postala opatica samostana u Essen.

Poznat je i kao osnivač grada Stuttgart u južnoj Njemačkoj.

Prethodi:
Herman I
vojvoda Švapske
950–954
Slijedi:
Burchard III