Lista najdužih rijeka na svijetu

Izvor: Wikipedia

Lista najdužih rijeka na svijetu je relativno problematična stvar jer se brojni geografi i danas spore o izvorima pojedinih rijeka pa se i danas ne zna (odnosno ne može se dogovoriti) dali je dulji Nil ili Amazona, ista je stvar i sa brojnim drugim rijekama.

Lista rijeka dužih od 1 000 km[uredi - уреди]

Ovo nije potpuna lista, tako da ostaje da se popuni.

Legenda kontinenti
Afrika Azija Oceanija Evropa Sjeverna Amerika Južna Amerika

[1]

Rijeka Dužina (km) Porječje (km² ) Prosječni istjek (m 3 /s) Ušće Države kroz koje protječu
1. Amazona 6 937 6 915 000 219 000 Atlantik Brazil, Peru, Bolivija, Kolumbija, Ekvador, Venecuela.
2. Nil 6 671 3 400 000 5 100 Sredozemno more Etiopija, Eritreja, Sudan, Uganda, Tanzanija, Kenija, Ruanda, Burundi, Egipat, Demokratska Republika Kongo, Južni Sudan.
3. Mississippi - Missouri - Jefferson 5 970
(6.420)
2 980 000 16 200 Meksički zaljev Sjedinjene Američke Države, Kanada
4. Jangce
Chang Jiang
5 797
1 800 000 31 900 Istočnokinesko more Kina
5. Jenisej - Angara - Selenga 5 550
(4 506)
2 580 000 19 600 Karsko more Rusija, Mongolija
6. Ob - Irtiš 5 410 2 990 000 12 800 Obski zaljev Rusija, Kazahstan, Kina
7. Huang Ho
Žuta rijeka
4 845
745 000 2 571 Bohajsko more Kina
8. Mekong 4 500 810 000 16 000 Južno kinesko more Laos, Tajland, Kina, Kambodža, Vijetnam, Mianmar
9. Lena 4 400
2 490 000 17 100 Laptevsko more Rusija
10. Kongo 4 371
(4670)
3 680 000 41 800 Atlantik Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika, Angola, Republika Kongo, Tanzanija, Kamerun, Zambija, Burundi, Ruanda
11. Niger 4 167
(4 138*)
2 090 000 9 570 Gvinejski zaljev Nigerija, Mali, Niger, Alžir, Gvineja, Kamerun, Burkina Faso, Obala Slonovače, Benin, Čad
12. Mackenzie - Peace - Finlay 4 022
1 790 000 9 700 Boforovo more Kanada
14. Paraná
(Río de la Plata)
3 998
(4.700)
3 100.000 25 700 Atlantik Brazil, Argentina, Paragvaj, Bolivija, Urugvaj
15. Murray - Darling 3 750
(3 520)
1 061 000 767 Južni ocean Australija
16. Volga 3 645* 1 380.000 8 080 Kaspijsko more Rusija
17. Šat al-Arab - Eufrat 3 596
(2 992)
884 000 856 Perzijski zaljev Irak, Turska, Iran, Sirija
18. Purus 3 379
(2 948)
(3 210)
63 166 8 400 Amazona Brazil, Peru
19. Madeira - Mamoré 3 239 850 000 17 000 Amazona Brazil, Bolivija, Peru
20. Yukon 3 184 850 000 6 210 Beringovo more Sjedinjene Američke Države, Kanada
21. Ind 3 180 960 000 7 160 Arapsko more Pakistan, Indija, Kina, Afganistan
22. São Francisco 3 180*
(2 900)
610 000 3 300 Atlantik Brazil
23. Sir Darja - Narin 3 078 219 000 703 Aralsko more Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Tadžikistan
24. Saluen 3 060 324 000 3 153 Andamansko more Kina, Mianmar, Tajland
25. Saint Lawrence - Velika jezera 3 058 1 030 000 10 100 Zaljev Saint Lawrence Kanada, Sjedinjene Američke Države
26. Rio Grande 3 057
(2.896)
570 000 82 Meksički zaljev Sjedinjene Američke Države, Meksiko
27. Donja Tunguska 2 989 473 000 3 600 Jenisej Rusija
28. Brahmaputra 2 948 1 730 000 19 200 Bengalski zaljev Indija, Kina, Nepal, Bangladeš, Butan
29. Dunav 2.850 817 000 7 130 Crno more Njemačka, Austrija, Slovačka, Poljska, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunjska, Moldavija, Ukrajina
30. Eufrat 2 760 765 831 818 Perzijski zaljev Turska, Sirija, Irak
8. Amur 2 750 1 855 000 11 400 Ohotsko more Rusija, Kina, Mongolija
40. Ganges 2 700 907 000 12 037 Brahmaputra, Bengalski zaljev Indija, Bangladeš, Nepal
31. Tocantins 2 699 1 400 000 13 598 Atlantik, Amazona Brazil
32. Zambezi 2 693 1 330 000 4 880 Mozambički kanal Zambija, Angola, Zimbabve, Mozambik, Malavi, Tanzanija, Namibija, Bocvana
33. Viljuj 2 650 454 000 1 480 Lena Rusija
34. Araguaia 2 627 358 125 6 172 Tocantins Brazil
35. Amu Darja 2.620 534.739 1.400 Aralsko more Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan, Afganistan
36. Japura 2 615 242 259 6 000 Amazona Brazil, Kolumbija
37. Nelson - Saskatchewan 2 570 1 093 000 2 575 Hudsonov zaljev Kanada
38. Paragvaj 2 549 900 000 4 300 Paraná Brazil, Paragvaj, Bolivija, Argentina
39. Kolima 2 513 644 000 3 800 Istočnosibirsko more Rusija
41. Pilcomayo 2 500 270 000 Paragvaj Paragvaj, Argentina, Bolivija
42. Gornji Ob - Katun 2 490 Ob Rusija
43. Išim 2 450 177 000 56 Irtiš Kazahstan, Rusija
44. Jurua 2 410 200 000 6 000 Amazona Peru, Brazil
45. Ural 2 428 237 000 475 Kaspijsko more Rusija, Kazahstan
46. Arkansas 2 348 505.000
(435122)
Mississippi Sjedinjene Američke Države
47. Ubangi - Uele 2 300 Kongo Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika
48. Olenjok 2 292 Laptevsko more Rusija
49. Dnjepar 2 287 516 300 1 670 Crno more Rusija, Bjelorusija, Ukrajina
50. Aldan 2 273 Lena Rusija
51. Rio Negro 2 250 Amazona Brazil, Venecuela, Kolumbija
52. Columbia 2 250 (1 953) 415 211 7 400 Tihi ocean Sjedinjene Američke Države, Kanada
53. Colorado 2 333 390 000 1 200 Kalifornijski zaliv Sjedinjene Američke Države, Meksiko
54. Biserna rijeka - Xi Jiang 2 200 437 000 13 600 Južno kinesko more Kina, Vijetnam
55. Red 2 188 Mississippi Sjedinjene Američke Države
56. Iravadi 2.170 411.000 13.000 Andamansko more Mianmar
57. Kasai 2.153 Kongo Angola, Demokratska Republika Kongo
58. Ohio - Allegheny 2.102 490.603   Mississippi Sjedinjene Američke Države
59. Orinoco 2.101 880.000 30.000 Atlantik Venecuela, Kolumbija
56. Tarim 2.100 Lop Nor Kina
61. Xingu 2.100 Amazona Brazil
62. Oranje 2.092     Atlantik Južna Afrika, Namibija, Bocvana, Lesoto
63. Salado 2.010 Paraná Argentina
64. Vitim 1.978 Lena Rusija
65. Tigris 1 950 Šat al-Arab Turska, Irak, Sirija, Iran
66. Sungari 1 927 Amur Kina
67. Tapajós 1.900 Amazona Brazil
68. Don 1.870 Azovsko more Rusija
69. Angara 1.865 Jenisej Rusija
70. Pečora 1.809 322.000 Barentsovo more Rusija
71. Kama 1.805 507.000 Volga Rusija
72. Limpopo 1.800 Indijski ocean Mozambik, Zimbabve, Južna Afrika, Bocvana
73. Guaporé 1 749 Mamoré Brazil, Bolivija
74. Indigirka 1 726 Istočnosibirsko more Rusija
75. Snake 1 670 Columbia Sjedinjene Američke Države
76. Senegal 1 641 419 659 Atlantik Senegal, Mali, Mauritanija
77. Urugvaj 1 610 Atlantik Urugvaj, Argentina, Brazil
78. Plavi Nil 1 600 Nil Etiopija, Sudan
79. Churchill 1 600 Hudsonov zaljev Kanada
80. Hatanga 1 600 Laptevsko more Rusija
81. Okavango 1 600 Delta Okavango Namibija, Angola, Botsvana
82. Volta 1 600 Gvinejski zaljev Gana, Burkina Faso, Togo, Obala Slonovače, Benin
83. Beni 1 599 Madeira Bolivija
84. Platte 1 594 Missouri Sjedinjene Američke Države
85. Tobol 1 591 Irtiš Kazahstan, Rusija
86. Juba - Šebele 1 580* Indijski ocean Etiopija, Somalija
87. Putumayo 1 575 Amazona Brazil, Peru, Kolumbija, Ekvador
88. Magdalena 1 550 Karipsko more Kolumbija
89. Han 1 532 Yangtze Kina
90. Lomami 1 500 Kongo Demokratska Republika Kongo
91. Oka 1 500 Volga Rusija
92. Pecos 1 490 Rio Grande Sjedinjene Američke Države
93. Gornji Jenisej 1 480 Jenisej Rusija, Mongolija
94. Godavari 1 465 Bengalski zaljev Indija
95. Colorado (Texas) 1 438 Meksički zaljev Sjedinjene Američke Države
96. Río Grande 1 438 Mamoré. Bolivija
97. Belaja 1 420 Kama Rusija
98. Cooper Creek - Barcoo 1 420 Jezero Eyre Australija
99. Marañón 1 415 Amazona Peru
100. Dnjestar 1 411 (1 352) Crno more Ukrajina, Moldavija
101. Benue 1 400 Niger Kamerun, Nigerija
102. Ili
(Yili)
1 400 Balhaško jezero Kina, Kazahstan
103. Warburton - Georgina 1 400 Jezero Eyre Australija
104. Jamuna 1 376 Ganges Indija
105. Sutlej 1 370 Chenab Kina, Indija, Pakistan
106. Vjatka 1 370 Kama Rusija
107. Fraser 1 368 Tihi ocean Kanada
108. Kura 1 364 Kaspijsko more Azerbejdžan, Gruzija, Armenija, Turska, Iran
109. Grande 1 360 Paraná Brazil
110. Brazos 1 352 Meksički zaljev Sjedinjene Američke Države
111. Liao 1 345 Bohajsko more Kina
112. Jalung 1 323 Jangce Kina
113. Iguazú 1 320 Paraná Brazil, Argentina
114. Oljokma 1 320 Lena Rusija
115. Rajna 1 320 144 055 Sjeverno more Njemačka, Francuska, Švicarska, Holandija, Austrija, Luksemburg, Lihtenštajn
116. Krišna 1 300 Bengalski zaljev Indija
117. Iriri 1 300 Xingu Brazil
118. Narmada 1 289 Arapsko more Indija
119. Ottawa 1 271 Saint Lawrence Kanada
120. Zeja 1 242 Amur Rusija
121. Juruena 1 240 Tapajós Brazil
122. Gornji Mississippi 1 236 Mississippi Sjedinjene Američke Države
123. Athabasca 1 231 Mackenzie Kanada
124. Canadian 1 223 Arkansas Sjedinjene Američke Države
125. Sjeverni Saskatchewan 1 220 Saskatchewan Kanada
126. Vaal 1 210 Oranje Južna Afrika
127 Draa 1 200 Atlantik Maroko
127. Shire 1 200 Zambezi Mozambik, Malavi
126. Nen 1 190 Sungari Kina
127. Green River 1 175 Colorado Sjedinjene Američke Države
128. Milk 1 173 Missouri Sjedinjene Američke Države, Kanada
129. Laba 1 162 Sjeverno more Njemačka, Češka
130. Chindwin 1 158 Iravadi Mianmar
131. James 1 143 Missouri Sjedinjene Američke Države
131. Kapuas 1 143 Južno kinesko more Indonezija
132. Helmand 1 130 Hamun-i-Helmand Afganistan, Iran
134. Madre de Dios 1 130 Madeira Peru, Bolivija
135. Tiete 1 130 Paraná Brazil
136. Vičegda 1 130 Sjeverna Dvina Rusija
137. Sepik 1 126 77 700 Tihi ocean Papua Nova Gvineja, Indonezija
138. Cimarron 1 123 Arkansas Sjedinjene Američke Države
139. Anadir 1 120 Anadirski zaljev Rusija
140. Liard 1 115 Mackenzie Kanada
141. White River 1 102 Mississippi Sjedinjene Američke Države
142. Huallaga 1 100 Marañón Peru
143. Gambija 1 094 Atlantik Gambija, Senegal, Gvineja
144. Chenab 1 086 Ind Indija, Pakistan
145. Yellowstone 1 080 Missouri Sjedinjene Američke Države
146. Severski Donjec 1 078 (1 053) Don Ukrajina, Rusija
147. Ču 1 067 62 500 Kirgistan, Kazahstan
148. Bermejo 1 050 Paragvaj Argentina, Bolivija
149. Fly 1 050 Papuanski zaljev Papua Nova Gvineja, Indonezija
150. Guaviare 1 050 Orinoco Kolumbija
151. Kuskokwim 1 050 Beringovo more Sjedinjene Američke Države
152. Tennessee 1 049 Ohio Sjedinjene Američke Države
153. Zapadna Dvina (Daugava) 1 020 Riški zaljev Letonija, Bjelorusija, Rusija
154. Gila 1 015 Colorado Sjedinjene Američke Države
155. Visla 1 014 Baltik Poljska
156. Loara 1 012 Atlantik Francuska
157. Essequibo 1 010 Atlantik Gvajana
158. Hopjor 1 010 Don Rusija
159. Tajo 1 006 Atlantik Španjolska, Portugal
160. Colorado (Argentina) 1 000 Atlantik Argentina

Izvori[uredi - уреди]

  1. "Principal Rivers of the World" (engleski). Factmonster. http://www.factmonster.com/ipka/A0001779.html. pristupljeno 10. 10. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди]