Lift za gubilište

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ascenseur pour l'échafaud
originalni filmski poster
RežijaLouis Malle
ProducentJean Thuillier
ScenarioNoël Calef
Louis Malle
Roger Nimier
UlogeJeanne Moreau
Maurice Ronet
Georges Poujouly
Yori Bertin
Jean Wall
Iván Petrovich
Félix Marten
Lino Ventura
MuzikaMiles Davis
FotografijaHenri Decaë
MontažaLéonide Azar
DistribucijaRialto Pictures
Datum(i) premijere
29. 1. 1958 (1958-01-29)
Trajanje88 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski

Ascenseur pour l'échafaud (sh. Lift za gubilište ili Dizalo za stratište) je francuski crno-bijeli kriminalistički film snimljen u režiji Louisa Mallea, kome je predstavljao režijski debi, i premijerno prikazan početkom 1958. godine, danas poznat kao jedno od najznačajnijih ostvarenja kriminalističkog žanra 1950-ih.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Noëla Calefa. Protagonist, čiji lik tumači Maurice Ronet, je Julien Tavernier, bivši padobranac i veteran ratova Indokini i Alžiru, koji odluči ubiti Simona Caralu, bogatog industrijalca, svog šefa i supruga svoje ljubavnice Florence (čiji lik tumači Jeanne Moreau), i tu svrhu, isplanira savršen zločin, pri čemu smrt njegove žrtve namjesti da izgleda kao samoubistvo. Radnja prikazuje kako se plan izjalovi kada Julien, nakon što je ubio svoju žrtvu, igrom slučaja ostane zaglavljen u liftu, te tako pokreće niz događaja koji će ga učiniti optuženikom za drugi zločin.

Lift za gubilište je kritičare impresionirao time što je Malle istovremeno koristio motive i ikonografiju američkog film noira, dok mu je istovremeno dao vlastiti autorski stil. To se prije svega odnosilo na sumornu atmosferu pariških ulica noću, koju je snimio direktor fotografije Henri Decaë, ali i poseban pečat dala jazz muzika koju je napisao Miles Davis, i koja je poslije izdana kao jedan od najpopularnijih albuma u njegovoj karijeri. Dio kritičara je Malleove narativne tehnike i montažu povezao sa onima koji će uskoro postati zaštitni znak Novog vala. Posebne je, pak, pohvale dobila Jeanne Moreau, kojoj je upravo nastup u Liftu za gubilište dao status jedne od najvećih francuskih filmskih zvijezda svog vremena.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]