Lester C. Hunt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lester C. Hunt
Lester C. Hunt


Na dužnosti
3. januar 1949 – 19. jun 1954
Prethodnik Edward V. Robertson
Nasljednik Edward D. Crippa

Na dužnosti
4. januar 1943 – 3. januar 1949
Prethodnik Nels H. Smith
Nasljednik Arthur G. Crane

Rođen/a (1892-07-08)8. 7. 1892.
Isabel, Okrug Edgar
Illinois, SAD
Umro/la 19. 6. 1954. (dob: 61)
Washington
Politička stranka Demokratska stranka
Suprug/a Nathelle Hunt (rođ. Emily Nathelle Higby)
Profesija zubar
Vojna služba
Rod/služba Vojska (Prvi svjetski rat)
Vojna rezerva
Godine službe 1917-1919 (Vojska)
1919-1954 (Rezerva)
Čin poručnik (Vojska)
major (Rezerva)

Lester Callaway Hunt (8. jul 1892 - 19. jun 1954) bio je američki zubar i demokratski političar koji je od 1943. do 1949. služio kao guverner Wyominga, te od 1949. do smrti kao predstavnik te države u federalnom Senatu.

Hunt je načelno imao umjerene stavove, te se kao ekonomski konzervativac protivio Rooseveltovoj i Trumanovoj politici te nastojao spriječiti petljanje federalne vlasti u poslove države, dok je, sa druge strane, podržavao socijalne mjere. Nakon dolaska u Senat 1949. je došao u sukob sa republikanskim senatorom Josephom McCarthyjem i postao jednim od najžešćih kritičara njegove antikomunističke kampanje, te predložio zakon kojim bi se senatori lišili imuniteta od suđenja za klevetu te tako zaustavilo njegove, u pravilu nikad dokazane optužbe da su brojne javne ličnosti prikriveni komunisti.

24. juna 1953. je Huntov 24-godišnji sin Lester Jr. uhapšen u Washingtonu od strane prikrivrenoj policijskog agenta koji se lažno izdavao za mušku prostitutku. Za hapšenje su doznali republikanski senatori Styles Bridges i Herman Welker, koji su potom zaprijetili Huntu da će detalje cijelog slučaja, odnosno homoseksualnost njegovog sina, obznaniti ukoliko smjesta ne podnese ostavku. Hunt je ispočetka to odbio učiniti, te je njegov sin 7. oktobra osuđen i oglobljen za "nemoralni čin"; iako je vijest o suđenju objavljena u Washington Postu, ona nije doprla do njegovih glasača. Bridges i Welker su svejedno nastavili pritiskati Hunta, tražeći da ili odstupi ili obeća da se neće natjecati na izborima 1954. godine te zaprijetivši kako će Wyoming u suprotnom zasuti lecima koji govore o sinovom hapšenju. Hunt je usprkos toga prkosno odbijao popustiti pritisku, te je 15. aprila objavio kako će se natjecati za novi mandat. 8. juna 1954. godine je, međutim, nakon pregleda u mornaričkoj bolnici Bethesda objavio kako odustaje od kandidature zbog lošeg zdravlja. Jedanaest dana kasnije je izvršio samoubistvo hicem iz revolvera u glavu. Zamijenio ga je od republikanskog guvernera imenovani Edward D. Crippa koji je dovršio njegov mandat; na redovnim izborima je pak, pobijedio demokrat Joseph C. O'Mahoney.

Pozadina samoubistva Lestera C. Hunta je brzo doprla do javnosti. Novinaru Allenu Druryju je, pak, Huntov lik i okolnosti njegove smrti poslužili kao inspiracija za jedan od zapleta njegovog znamenitog romana Advise and Consent.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Političke funkcije
Prethodi:
Nels H. Smith
guverner Wyominga
4. januar 1943 – 3. januar 1949
Slijedi:
Arthur G. Crane
Senat SAD
Prethodi:
Edward V. Robertson
Senator SAD (Klasa 2) iz države Wyoming
3. januar 1949 – 19. jun 1954
Slijedi:
Edward D. Crippa