Les Croix de bois (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Les Croix de bois
RežijaRaymond Bernard
ScenarioRaymond Bernard
PredložakLes Croix de bois; autor:
Roland Dorgelès
UlogePierre Blanchar
Gabriel Gabrio
FotografijaJules Kruger
MontažaLucienne Grumberg
DistribucijaPathé-Natan
Datum(i) premijere
17. 3. 1932 (1932-03-17)
Trajanje110 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski

Les Croix de bois (sh. Drveni križevi) je francuski crno-bijeli ratni film snimljen 1932. u režiji Raymonda Bernarda. Predstavlja ekranizaciju istoimenog romana Rolanda Dorgelèsa, a radnja mu je smještena na Zapadni front u doba prvog svjetskog rata te prati sudbinu nekoliko francuskih vojnika. Protagonist, koga glumi Pierre Blanchar je idealistički student prava Gilbert Demachy koji se priključio vojsci, ali koji s vremenom gleda kako svi njegovi drugovi jedan po jedan ginu u rovovima dok se linija fronte ne miče ni u jednom pravcu.

Les Croix de bois je bio odraz široko rasprostranjenog pacifističkog raspoloženja u tadašnjoj Evropi i shvaćanja kako je prvi svjetski rat bio besmisleni pokolj čije se ponavljanje mora spriječiti po svaku cijenu. Usprkos antiratnog sadržaja, producentima filma je pomogla francuska vlada, posudivši bataljone vojnika kao statiste. Kako bi filmu pružio što veću autentičnost, režiser Bernard ga je snimao na nekadašnjim bojištima u Šampanji; snimanje je zato često bilo prekidano zbog pronalaženja neeksplodiranih granata ili nesahranjenih leševa.

Les Croix de bois je izazvao priličnu pažnju svojim beskompromisnim prikazom ratnih užasa. Scene borbi iz Les Croix de bois su kasnije bile "reciklirane" u dva hollywoodska filma na temu prvog svjetskog rata - The World Moves On iz 1934. i The Road to Glory 1936. godine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]