Leonid Habarov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Leonid Vasilievič Habarov
Леонид Васильевич Хабаров
Pukovnik Leonid Habarov
Pukovnik Leonid Habarov
Pukovnik Leonid Habarov
Biografske informacije
Rođenje 8. svibnja 1947.
Sadrinsk, Ruska SFSR
Državljanstvo Sovjetski Savez sovjetsko
Karijera
Služba 1966. — 1991.
Čin Pukovnik
Ratovi Afgansko-sovjetski rat
Vojska Sovjetska armija

Leonid Habarov (8.5. 1947. - ) je sovjetski i ruski vojni oficir, sudionik rata u Avganistanu koji je do penzioniranja dostigao čin pukovnika. Poznat je na prvom mestu po svom zračnodesantnom bataljonu, koji prvi iz 40. armije prelazi granicu sa Demokratskom Republikom Avganistan 1979.godine, a posle 450 kilometara dugog marša bez gubitka zauzima strateški važan Salang prolaz čiji će ubrzo postati i prvi sovjetski zapovednik. Više od trideset godina nakon toga događaja Habarov se ponovno našao u središtu pažnje kada će 2011. godine biti uhapšen u Rusiji što će dovesti do prosvjeda.

Vojna služba i hapšenje[uredi | uredi kod]

Krajem decembra 1979. bataljon pod komandom kapetana Habarova je zauzeo iznimno važno strateško mesto – Salang prolaz, koji je povezivao Kabul sa Sovjetskim Savezom. Vojnici pod njegovom komandom su dostigla Salang za 22 časa bez ijednog gubitka. Neprijatelj ih jednostavno nije video pošto su većinu puta prešli pod okriljem mraka. Zahvaljujući ispravnom taktičkom potezu tiho je preuzeo kontrolu nad prolazom i preuzeo zaštitu tunela. Da je neprijatelj ovaj tunel uništio, ulazak sovjetske vojske u Afganistan bi mnogo problematačnija vojna operacija. Po osvajanju tunela vojnici bataljona su se na novoj poziciji smijali svim srcem, slušajući na radiju, kako Tas odlučno poriče procurene izveštaje zapadnih medija da su sovjetske trupe ušle Avganistan.

Kapetan Leonid Habarov na vrh Salang prolaza (1980)

Samo dan kasnije, u državno rukovodstvo SSSRa je ipak priznalo ovu činjenicu i zvanično najavilo ulazak vojske u Afganistan. Osamnaest meseci su držali vojnici Habarova prolaz Salang,a onda su ga predali motorizovanom pješačkom puku i krenuli dalje. Tijekom borbi Habarov će biti više puta ranjen,a prvu od svojih rana će dobiti već 13.4.1980. godina kada je ranjen u ruku u koju će kasnije biti opet ranjen. Pri tom drugom težem ranjavanju on je još neko vreme bio svestan pa je spasio ranjenog vojnika nakon čega je smješten u helicopter i evakuiran. Svest je izgubio tek u borbenom helikopteru, a nakon dolaska u vojnu bolnicu nad njim će biti izvršeno 7 operacija u pokušaju spašavanja ruke.

Nakon izlječenja drugi put je poslan u Avganistan i tamo će ostati od oktobra 1984. do septembra 1985. Leonid je ovaj put bio postao načelnik štaba 56. brigade posebne zračnodesantne jedinice. Osam meseci kasnije tokom borbene misije kada je vodio odred on je bio napadnut iz zasede a zapovedni oklopni transporter s Habarovom će od posledice direktnog pogotka biti izbačen s ceste i pasti u provaliju duboku dvadeset metara. Kao rezultat toga, Leonid je teško povređen (slomljena ključna kost, tri rebra i opet desna ruka),a lečen će biti prvo u Kabulu,a potom i Taškentu. Za hrabrost i junaštvo tokom vršenja dužnosti u Demokratskoj Republici Avganistanu biti će odlikovan Ordenom crvene zastave. Nakon otpuštanja iz Oružanih snaga 1991, Habarov je postavljen na čelu Instituta Vojno-tehničkog obrazovanja i bezbednost (UST)U,a izabran je i za potpredsednika Sverdlovsk regionalne organizacije RSVA. 19.7.2011., pukovnik Habarov je uhapšen i trenutno je pod istragom, a zadržan je u istražnom zatvoru u Jekaterinburgu, na osnovu sumnje za "oružanu pobunu i uključivanje u druge u terorističke aktivnosti". U raznim gradovima Ruske Federacije održani su mitinzi potpore, a slično se dogodilo i iz ruskih diplomatskih misija i konzularnih ureda u ZND.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]