Leksikon zagonetača Jugoslavije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Leksikon zagonetača Jugoslavije
Autor(i)Stjepan Horvat
Dizajn koricaSlavoljub Lacković
DržavaJugoslavija
Jezikhrvatskosrpski
Žanr(ovi)enigmatika
IzdavačEnigmatsko udruženje "Čvor", Bjelovar
Datum izdanja(1979)
Stranica198
ISBNnema (CROLIB), (COBISS-Sr)

"Leksikon zagonetača Jugoslavije" je leksikon autora Stjepana Horvata u kome su obrađeni svi zagonetači (enigmati) s područja Jugoslavije do čijih se podataka moglo doći. Knjigu formata 24,5 x 28 cm izdalo je Enigmatsko udruženje "Čvor" (EU "Čvor") iz Bjelovara 1979. godine (koja u knjizi nije navedena). Leksikon je uredio Boris Antonić, a odštampala ju je NIŠRO "Prosvjeta" iz Bjelovara u 800 primjeraka.

U internoj komunikaciji izdavač "Leksikona zagonetača Jugoslavije" za tu je knjigu koristio kraticu LZJ, koja se proširila među njegove korisnike i ušla u zagonetačke tekstove.

Biografije 1137 zagonetača
Pseudonimarij s oko 800 pseudonima, inicijala, imena i šifri

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Na 5. i 6. te 196. i 197. stranici su "(Riječ urednika)" i "Riječ autora", na stranicama 7-178 su biografije zagonetača, na stranicama 179-190 svojevrsni pseudonimarij, u kom su abecednim redom popisani pseudonimi, inicijali, šifre i imena (njih oko 800) pod kojima su zagonetke objavljivali zagonetači čija su imena ušla u LZJ, na stranicama 191-193 popisani su zagonetači o kojima do zaključenja rada na LZJ nisu pronađeni opširniji podaci, osim da su objavljivali u pojedinim zagonetačkim listovima, dok je na stranicama 194-195 popis literature i materijala koji su, uz mnoga godišta zagonetačkih listova i zagonetačkih rubrika, konzultirani dok je pripremana knjiga.

O knjizi[uredi | uredi kod]

Namjena[uredi | uredi kod]

Namjena ovog leksikona je višestruka. On pomaže pri čitanju zagonetačkih članaka i zagonetačkih knjiga dajući podatke o mnogim osobama koje se u njima spominju. Mnoga imena koja su tek naznačena u drugim zagonetačkim tekstovima u LZJ dobila su obradu. Namjena ovog leksikona je i da se zagonetači stave jedan do drugoga kako bi se zagonetački ocjenjivači lakše orijentirali pri njihovom vrednovanju. Sam autor leksikona držao se faktografske metode i nastojao je da zagonetače ne vrednuje.

Način obrade[uredi | uredi kod]

Osnova za obradu bili su upitnici, koje su popunjavali sami zagonetači i kojih je redakcija EU "Čvora" uputila više od 2.000. U upitnicima se tražilo sve što je moglo biti interesantno za zagonetačku aktivnost. Pomoću njih su obrađene dvije trećine natuknica. Preostale su plod istraživanja po brojnoj literaturi. Osnovno je za svakog zagonetača bilo zabilježiti svaki prilog zagonetaštvu, bilo da se radi o broju zagonetaka, članstvu u nekoj organizaciji, sudjelovanju na manifestacijama, natječajima, u organizaciji istih i slično.

LZJ je oživio i sjećanja na mnoge zagonetače kojih u trenutku kad je objavljen više nije bilo na stranicama zagonetačkih listova i rubrika i o kojima su zagonetački povjesničari tek trebali dati zaokružene prikaze. Značenje i vrijednost pojedinoga zagonetača uvrštenog u LZJ ne treba mjeriti brojem leksikonskih redova o njemu i činjenicom što mu u toj knjizi jest ili nije objavljena fotografija. U dosta slučajeva, iako se radilo o vrlo zaslužnim zagonetačima, nije bilo moguće pribaviti dovoljno iscrpne podatke i fotografiju.

Uvršteni zagonetači[uredi | uredi kod]

U LZJ uvršteno je 1137 jugoslavenskih zagonetača – od Marka Marulića (1450-1524), koji je na latinskom sastavljao unakrižne rečenice, i Pavla Rittera Vitezovića (1652-1713), koji je također na latinskom sastavljao premetaljke, do najmlađih, zagonetačkih poletaraca rođenih poslije 1960. U slici ih je predstavljeno 176. Kao zagonetači predstavljeni su još August Šenoa, sr:Petar Preradović, Antun Barac, Ivan Goran Kovačić, Ivan Trnski, sl:Matej Bor, sl:Josip Stritar, sr:Valentin Vodnik, sr:Oton Župančič, Jovan Jovanović Zmaj, … te brojni suvremenici koji su se istakli i na drugim područjima ljudskih aktivnosti.

Suradnici[uredi | uredi kod]

Veliku pomoć u pripremi LZJ autoru su pružili Boris Antonić, sl:Drago Bajt, Slavko Peleh i Vladimir Šarić.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]