Ladislas Starevich

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ladislas Starewitch
Biografske informacije
RođenjeWładysław Starewicz
Vladislav Aleksandrovič Starevič
8. 8. 1882.
Moskva, Rusko Carstvo
Smrt26. 2. 1965. (dob: 82)
Fontenay-sous-Bois, Francuska
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski režiser
Znamenita djela

Ladislas Starevich (rođen kao Władysław Starewicz; 8. august 1882 - 26. februar 1965) je bio rusko-francuski filmski režiser poljskog porijekla, poznat kao jedan od pionira lutkarske animacije.

Rođen je u poljskoj plemićkoj porodici rodom iz današnje Litve (koja je tada bila dio Ruskog Carstva. Za film se počeo zanimati nakon što je 1910. godine postavljen za direktora Prirodoslovnog muzeja u Kauanasu, pri čemu su mu posebnu pažnju privukli insekti. O njima je snimio nekoliko kratkih dokumentarnih filmova; sklonost jelenaka da ugibaju pod svjetlom reflektora ga je potakla da njihov život rekonstruira putem filmske animacije.

Godine 1911. se zaputio u Moskvu i postao bliski suradnik producenta Aleksandra Hanžonkova. Za njega je snimio niz zapaženih ostvarenja, među kojima se ističe igrano-animirani film Noć pred Božić za koji je dobio i međunarodna priznanja. Nakon Oktobarske revolucije je za vrijeme građanskog rata iz Moskve pobjegao nad Krim pod vlašću belogardejaca, prije nego što je pred pobjedničkom Crvenom armijom emigrirao u Francusku.

U Francuskoj je nastavio raditi na razvoju tehnika animacije, a što je kulminiralo 1930. godine sa znamenitim animiranim filmom Le Roman de Renard koji je, nakon što je 1937. godine distribuiran sa nadodanim zvukom, postao jednim od prvih cjelovečernjih ostvarenja u historiji animacije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]