Izraelska laburistička stranka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Laburistička stranka (Izrael))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Laburistička stranka
העבודה
Ha`Ávoda
Lider Isak Hercog
Osnivač David Ben-Gurion
Osnovana 1968.
Prethodne stranke Mapai
Sedište Jeruzalem
Država  Izrael
Ideologija socijaldemokratija,
cionizam,
sekularizam.
Politička pozicija Lijevi centar
Kneset
15 / 120
Međunarodno članstvo Progresistička alijansa i Socijalistička internacionala
Evropska stranka Partija evropskog socijalizma
(promatrač)
internet stranica

Izraelska laburistička stranka (hebr. מפלגת העבודה הישראלית, Radnička stranka Izraela, Laburistička partija), u Izraelu poznata pod imenom HaAvoda (hebr. עבודה) je politička stranka lijevog centra iz Izraela.[1][2] Po svojoj politici je socijaldemokratska i cionistička partija, članica Socijalističke internacionale i promatrač u Stranci evropskih socijalista. Od 1999. do 2008, Radnička stranka Izraela je bila u savezu sa malom ljevičarskom religioznom cionističkom partijom Meimad, u izbornom sporazumu po kome Meimad dobija desetinu osvojenih mjesta u parlamentu.

Lider stranke je Isak Hercog.

Historija[uredi | uredi kod]

HaAvoda je osnovana 1968. kao izborna alijansa okupljena oko stranke Mapai (Stranka radnika Izraela), koja je bila glavna partija socijalističkog cionizma. Među svojim redovima Mapai a potom HaAvoda su imale glavne izraelske političare i lidere: David Ben-Gurion, Moše Dajan, Golda Meir, Šimon Peres, Jicak Rabin i Ehud Barak.

Stranka se zalaže za mirovno rješenje jevrejsko-palestinskog pitanja i zajedno sa Kadimom čini politički blok koji je umjereniji i otvoreniji za dijalog. Stranka je u opoziciji i gubila je biračko tijelo od 1992. godine.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Rhodes Cook (2004). The Presidential Nominating Process: A Place for Us?. Rowman & Littlefield. str. 118–. ISBN 978-0-7425-2594-8. Pristupljeno 19. 8. 2012. 
  2. Docherty & Lamb 2006: str. 179

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]