Kutik-Inšušinak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kutik-Inšušinak (također poznat kao Puzur-Inšušinak) bio je kralj Elama od oko 2240. do 2220. pne. (duga kronologija), te posljednji vladar Avanske dinastije. Otac mu je bio krunski princ Šinpi-khiš-khuk, najvjerojatnije brat kralja Khite. Kutik-Inšušinak je bio imenovan za guvernera Suse, najvjerojatnije u ranoj mladosti. Oko godine 2250. otac mu je umro te je on postao prijestonasljednik.

Elam je bio pod dominacijom Akadske Monarhije od vremena Sargona, te je Kutik-Inšušinak vodio vojne pohode u Zagrosu za akadski račun. U tome je bio prilično uspješan, a pretpostavlja se stekao i veliko iskustvo.

Godine 2240. pne. je proglasio nezavisnost od Akađana, čije je carstvo oslabilo od smrti Naram-Sina. Tako je postao kralj Elama. Osvojio je Anšan i ujedinio Elam u jednu monarhiju. Poduzeo je niz građevinskih pothvata u Susi, te ohrabrio korištenje linearnog elamskog pisma kako bi se zapisivao elamski jezik. To je bila reakcija na Sargonove pokušaje da nametne korištenje akadskog. Većina zapisa na lienarnom elamskom datira iz vremena Kutik-Inšušinaka.

Nakon smrti se to pismo prestalo koristiti, a sam Elam su pokorili Gutejci.

Prethodi:
Khita
Kralj Elama
2240–2220. pne.
Slijedi:
Girnamme