Kustošija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kustošija je Zagrebačka četvrt koja pripada pod Črnomerec, a nalazi se između Vrapča i Črnomerca. Kustošija se dijeli na dva dijela Gornja Kustošija koja se nalazi sjeverno od željeznice i Donja Kustošija koja se nalazi južno od željeznice a pripada četvrti Stenjevec. Kustošijom prolazi potok Kustošak koji je dva puta poprimio florescentnu boju. Kustošija danas ima vrtić i dvije osnovne škole.

Povijest[uredi | uredi kod]

Kustošija je jedan od najstarijih zagrebačkih naselja iako se Kustošija Zagrebu pripojila tek 1945. godine u sklopu pripojenja opčine Vrapče Zagrebu. Godine 1932. o pripojenju Kustošije uvelike se pisalo u dnevnom tisku. Neki ljudi protivili su se pripojenju zato što bi grad dobio samo novi teret, zbog novih investicija za uređenje cesta, kanalizacije, željeznice, vodovoda i sl. Kustošija je s druge strane iznosila svoje razloge motivirajući koristima koje bi Zagreb imao od industrije, koja je pobjegla iz gradskih granica baš zbog olakšica.

Crkva[uredi | uredi kod]

29. lipnja 1939, godine, na blagdan sv. Petra i Pavla, u prisutnosti nadbiskupa Stepinca svečano se osniva župa u Kustošiji, prva u Hrvatskoj posvećena blaženom Nikoli Taveliću. Već 14. studenoga 1943. godine nadbiskup Stepinac posvećuje novu crkvu, koja i danas služi vjernicima.

Ime[uredi | uredi kod]

Kustošija je dobila prema kanoniku Kustosu[1] koji je vodio brigu o tom području. Kustošija je pripadala zagrebačkom Kaptolu.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Sama Kustošija imala je 4.277 stanovnika kada je proširena željeznica. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Kustošija je imala 10.372[2][3] stanovnika, a prostire se na 581,11 ha (odnosi se na mjesni odbor Kustošija-centar i mjesni odbor Gornja Kustošija).

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]