Kusaj ibn Kilab

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kusaj ibn Kilab ibn Mura (Qusai ibn Kilab ibn Murrah, također Qusayy ili Kusayy) (arapski: قصي بن كلاب بن مُرة‎) (cca. 400–480) bio je čukundjed Shaiba ibn Hashima (Abdul-Mutallib), odnosno predak islamskog proroka Muhameda. Poznat je po tome što je stekao vrhovnu vlast u Meki. Kusaj je jedan od predaka Ashabija i plemena Kurejš [1].

Rođen je rođen u kurejšitskom plemenu. Kada je odrastao, Hulail, čovjek iz plemena Khuza'a, je postao jednim od čuvara Kabe. Prema Hulailovoj oporuci je Kusaj nakon smrti preuzeo brigu o Kaabi. Zbog toga je donio dosta časti i ugleda svog plemenu, ali i zbog svoje mudrosti. Zapuštenu Kabu je obnovio i potakao Arape da oko nje grade svoje kuće. Poznat je kao tvorac prve "gradske vijećnice" u historiji Arapskog polutoka. Tamo su se okupljali vođe raznih plemena i klanova kako bi raspravljali o društvenim, ekonomskim i drugim problemima. Zahvaljujući svom ugledu vođe, Kusaj je nagovorio svoje sunarodnjake da plaćaju porez zahvaljujući kome će se hodočasnici koji dođu do Kabe dobiti hranu, vodu i smještaj.

Kusaj je imao mnoge sinove među kojima je i Abd ibn Qusai, koji je imao sinove Abd-al-Dar ibn Qusai, Abd Manaf ibn Qusai i Abd-al-Uzza ibn Qusai.[2][3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Wife of the Prophet Muhammad (SAWAS)”. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-14. Pristupljeno 2011-05-05. 
  2. http://www.islamonline.net/Arabic/hajj/2001/rihab/remember/article9.SHTML (Arabic)
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-11-13. Pristupljeno 2011-05-05. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]